Palais Garnier

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Koordinate: 48°52′19″sgš2°19′54″igd

Opera Garnije u Parizu

Opera Garnije ili Pariska opera ili Palata Garnije (fr. Opéra Garnier, Opéra de Paris, Palais Garnier) je operski teatar sa 2.200 sedišta u Parizu u Francuskoj. Ovu građevinu u neo-baroknom stiluprojektirao je Charles Garnier. Opera Garnije se smatra remek-delom arhitekture druge polovine 19. veka.

Ova građevina je izgrađena u sklopu velike rekonstrukcije Pariza iz vremena cara Napoleona III, koji je ovlastio Barona Haussmann da nadgleda izgradnju. Arhitekt Charles Garnier je pobedio na konkursu za projekat nove zgrade opere i baleta 1861. Izgradnja je trajala sa prekidima do 1874.

Opera Garnije je otvorena 15. januara 1875. pod imenom Académie Nationale de Musique - Théâtre de l'Opéra. Godine 1978. ime je promenjeno u Théâtre National de l'Opéra de Paris (Nacionalni teatar Pariske opere). Kada je operska trupa izabrala Operu Bastilja kao svoju glavnu scenu, po izgradnji 1989., stari teatar je dobio ime Palata Garnije.

Površina zgrade je 11.237 kvadratnih metara. Centalni luster teži više od 6 tona. Tavanicu opere je 1964. ponovo oslikao Marc Chagall.

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]