Mitar Trifunović

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mitar Trifunović Učo
Pošalji fotografiju
Datum rođenja 1880.
Mesto rođenja Brvnik, kod Šamca,
 Austrougarska
Datum smrti novembar 1941. (61 god.)
Mesto smrti Logor Jasenovac,
Flag of Hrvatska ND Hrvatska

Član KPJ od 1919.
Učešće u ratovima Prvi svetski rat
Oktobarska revolucija
Narodnooslobodilačka borba

Narodni heroj od 27. novembra 1953.

Mitar Trifunović Učo (18801941), učesnik Oktobarske revolucije, jedna od najistaknutijih ličnosti radničkog pokreta u Kraljevini Jugoslaviji i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Rođen je 1880. godine u selu Brvniku, kod Šamca.

Još u ranoj mladosti pristupio je radničkom pokretu. S početkom Prvog svetskog rata, mobilisan je od strane austrougarske vojske i poslat na Istočni front. Posle zarobljavanja, u Rusiji je prišao radnicima i učestvovao u Oktobarskoj socijalističkoj revoluciji. Iz Rusije je kao dobrovoljac otišao na Solunski front.

Godine 1918. posle završetka rata i stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, vratio se u Tuzlu s činom narednika-vodnika srpske vojske. Bio je jedan od istaknutih rukovodilaca i organizatora radničkog pokreta u Bosni i Hercegovini. Na listi Komunističke partije Jugoslavije izabran je, 1920. godine, za narodnog poslanika Ustavotvorne skupštine. Te godine je rukovodio štrajkom rudara, koji je trajao tri meseca i drugim štrajkom rudara, koji je poznat kao „Husinska buna“.

Posle Obznane je uhapšen kao poslanik Komunističke partije Jugoslavije. Po izlasku iz zatvora nastavlja rad na stvaranju ilegalnih partijskih organizacija i sinikata. Posle proglašenja šestojanuarske diktature, 1929. godine, ponovo je uhapšen i od Suda za zaštitu države, u Beogradu, osuđen na tri godine robije, koju je izdržao u Sremskoj Mitrovici.

U toku 1935. godine stvarao je organizacije Nezavisnih sindikata i rukovodio štrajkom drvodelja. Naročito se istakao u borbi protiv frakcionaštva unutar Komunističke partije Jugoslavije. Vlasti Tuzle su ga internirale u Bosanski Šamac, gde je ostao sve do 1940. godine.

Početkom 1941. godine vratio se u Tuzlu, gde je živeo i radio ilegalno. Posle okupacije Kraljevine Jugoslavije i stvaranja ustaške Nezavisne Države Hrvatske, uhapšen je 14. avgusta, u stanu jednog rudara u Kreki, i sproveden u logor Jasenovac. Streljan je novembra 1941. godine.

Za narodnog heroja proglašen je 27. novembra 1953. godine.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

Partizanska spomenica 1941. Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.