Mirjana Bohanec-Vidović

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mirjana Bohanec-Vidović
Rođenje 2. listopada 1939.
Zagreb, Hrvatska
Važniji filmovi Tko pjeva zlo ne misli
Suprug/zi Ivo Vidović

Mirjana Bohanec-Vidović (Zagreb, 2. listopada 1939.), hrvatska sopranistica, glumica, diplomat. Najpoznatija je po ulozi Ane Šafranek u filmu "Tko pjeva zlo ne misli".

Životopis[uredi - уреди | uredi izvor]

Rani život[uredi - уреди | uredi izvor]

Rođena je u Zagrebu 2. listopada 1939. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i postala operna pjevačica. Još kao studentica prošla je audiciju i nastupala u HNK-u u Zagrebu zajedno s Ružom Pospiš Baldani, Dunjom Vejzović i drugima.

Karijera[uredi - уреди | uredi izvor]

Prvi put je nastupila u HNK-u u "Carmini burani" Carla Orffa, a režiser je bio Vladimir Ruždjak. [1] U 28 godina pjevačke karijere, najviše je nastupala u zagrebačkom HNK-u, a pjevala je i ansamblu Collegium musicum, riječkom HNK-u. U posljednjem nastupu pjevala je u operi "Nikola Šubić Zrinski" Ivana Zajca, u kojoj je najčešće i nastupala. Objavila je CD "Od opere do filma" na kojem pjeva 18 starih hrvatskih pjesama kao što su: "Hvala ti srce", "Marijana", "Kak taubeka dva", "Kad bi ove ruže male" i dr. [2]

Proslavila se ulogom Ane Šafranek u filmu "Tko pjeva zlo ne misli" Kreše Golika, 1970. godine. U filmu je pjevala nekoliko melodija kao što: "Hvala ti srce" i "Fala". Glumila je u još nekoliko filmova i televizijskih serija.

Bila je generalna konzulica Republike Hrvatske u Hamburgu u Njemačkoj, 1999. i 2000. godine te pomoćnica ministra vanjskih poslova i europskih integracija u Upravi za hrvatske manjine, iseljeništvo i useljeništvo od 2006. do 2008. godine [3] Organizirala je predstavljanja knjiga hrvatskih književnika, izložbe hrvatskih slikara te nastupe ansambala HNK-a, Zagrebačkih solista, Zagrebačke filharmonije, ansambla LADO i dr. u Njemačkoj i Austriji.

Privatni život[uredi - уреди | uredi izvor]

Udana je za dr. Ivu Vidovića, dugogodišnjeg ravnatelja Doma zdravlja u Runjaninovoj ulici u Zagrebu.

Filmografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Televizijske uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Filmske uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]