Maurice Chevalier

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Maurice Chevalier
Maurice Chevalier, cca.1920
Biografske informacije
RođenjeMaurice Auguste Chevalier
12.9. 1888.
Pariz, Francuska
Smrt1. 1. 1972. (dob: 83)
Pariz, Francuska
SupružnikYvonne Vallée (1927-1933)
Nita Ray (1937-1946)

Maurice Auguste Chevalier (12.9. 18881.1. 1972) bio je francuski glumac, pjevač i popularni zabavljač. Chevalier je svjetsku slavu stekao pjesmama kao što su "Louise", "Mimi" i "Valentine", ali i nošenju slamnatog šešira koga je uvijek nosio na pozornici zajedno sa svojim smokingom, te zahvaljujući kome je postao jedna od najvećih ikona popularne kulture 20. vijeka.

Biografija

[uredi | uredi kod]

Chevalier je odrastao u porodici soboslikara, a show-businessom se počeo baviti 1901. godine, u dobi od 13 godina. Ispočetka je mislio zarađivati za život kao akrobat, ali se zbog ozljede okrenuo pjevanju i glumi. Brzo je otkrio da za to posjeduje talent, te je počeo nastupati u francuskim kabareima, uključujući i znameniti pariški Folies Bergère gdje je započeo i vezu sa slavnom i 13 godina starijom pjevačicom Mistinguett.

Kada je godine 1914. izbio prvi svjetski rat, Chevalier je služio vojni rok. Poslan je na front i u prvim tjednima sukoba je ranjen od šrapnela te zarobljen od Nijemaca. U zarobljeničkom logoru je, nastojeći prekratiti dosadu, počeo učiti engleski jezik ne znajući koliko će mu koristiti u budućoj karijeri. Godine 1916. je pušten iz logora na intervenciju španskog kralja Alfonsa XIII, koji je bio u rodu s njemačkim carem Wilhelmom, a istovremeno i veliki poklonik Mistinguett.

Po završetku rata Chevalier je nastavio nastupati u Parizu, ali je zahvaljujući znanju engleskog, imao nastupe i u Londonu gdje je postupno otkrio jazz i ragtime, i shvatio kako bi mu on mogao obogatiti repertoar. Godine 1922. je otišao na njujorški Broadway. Početne ponude da nastupa u Hollywoodu je odbio na temelju loših iskustava s nekim francuskim nijemim filmovima.

Chevalier je na film došao tek kada se razvila tehnologija zvučnog filma koja je mogla u potpunosti iskoristiti njegove talente. Tako je on postao zvijezda niza popularnih holivudskih mjuzikala krajem 1920-ih i početkom 1930-ih. Američku je publiku osvojio namjernim inzistiranjem na "teškom" francuskom naglasku koji mu je postao zaštitni znak.

Godine 1937. se Chevalier razveo od svoje prve supruge te oženio plesačicu Nitu Ray. S njom se vratio u Pariz gdje je nastupao u nekoliko popularnih filmova. Tamo ga je zateklo izbijanje drugog svjetskog rata i njemačka okupacija. Chevalier je tada podržavao maršala Petaina i kolaboracionistički vichyjski režim. Iako je odbio poziv da nastupa pred nacističkim vođama u Berlinu, pristao je nastupati u Njemačkoj, u istom zarobljeničkom logoru gdje je i sam bio zatočen te je tom prilikom isposlovao puštanje nekoliko desetaka zarobljenika.

Nakon oslobođenja Francuske, sunarodnjaci su imali razumijevanja za njegove postupke, ali je zato u američkom tisku ponekad nazivan izdajnikom. Chevalier je povremeno glumio, ali se uglavnom povukao na seosko imanje i bavio slikanjem. Krajem 1940-ih je počeo surađivati s francuskim komunistima, sudjelujujući na njihovim demonstracijama i zalažući se za zabranu nuklearnog oružja. Zbog toga mu je godine 1951. zabranjen ulazak u SAD.

Nakon smirivanja makartističke histerije u SAD, Chevalier je ponovno primljen u Hollywood gdje je glumio u nekoliko klasičnih mjuzikala, od kojih je danas najpoznatiji Gigi iz 1958. godine. Chevalier je primio brojne nagrade, uključujući Oscara, a nastupati je nastavio sve do sam kraj života.

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]