Maroantsetra

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Maroantsetra
Koordinate: 15°25′S 49°43′E / 15.417°S 49.717°E / -15.417; 49.717
Država  Madagaskar
Provincija Toamasina
Regija Analanjirofo
Stanovništvo (2005.)
 - Područje utjecaja 22 503[1]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Maroantsetra is located in Madagaskar
Maroantsetra
Maroantsetra
Maroantsetra na karti Madagaskara

Maroantsetra je grad od 22 503 stanovnika [1] na sjeveroistoku Madagaskara, u Provinciji Toamasina - Regija Analanjirofo, administrativni centar istoimenog Distrikta Maroantsetra.

Maroantsetra je najpoznatija kao polazna točka turista za otok Nosi Mangabe, i Nacionalni park Masoala na poluotoku Masoala istočno od grada. Većinsko stanovništvo ove ruralne općine (kaomina) su pripadnici malagaškog naroda Betsimisaraka.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Maroantsetru je kao naselje osnovao 15. februara 1774. pod imenom Louisbourg, francuski avanturist, poljskih korijena - Maurice August Beniovski (1746.-1786.), koji je doplovio na Madagaskara po nalogu francuskog kralja Luja XV. kao komandant Madagaskara[2]. Beniovski je iz Louisbourga vladao kao kralj nad svojom kolonijom, sve dok njegovu koloniju nisu 1785. uništili Francuzi koji su ga i poslali u misiju, i na kraju ubili kao pobunjenika 24. maja 1786. u jednom okršaju [2] Nakon tog je Louisbourg spao na maleno domorodačko selo. Na početku 19. vijeka vojska merinskog kralja Radame I. poduzela je kampanju da pokori taj dio Madagaskara. Iz tog vremena potječe i ime današnjeg grada. [3]

Po jednoj od lokalnih legendi, mjesto je dobilo ime kad je vojska Radame I. u svom pohodu na Betsimisarake opkolila tadašnje selo Ambatomasina (sveti kamen) i zabola svoja koplja (malagaški Antsetra) oko njega da na taj način prestraše stanovnike i ograniče im kretanje, iz tog je nastala sintagma Maro Antsetra (Puno kopalja). [3]

Postoji i druga legenda o porijeklu imena, -po njoj se odbjegli arapski rob po imenu Maroe, sklonio u taj kraj i pomogao svojom nadnaravnom sposobnošću njihovim stanovnicima da se odbrane od napadača, - nakon tog su mjesto nazvali po njemu Maroantsetra a ljude iz tog kraja Antimaroa ...[3]

Za vrijeme francuske kolonijalne uprave, početkom 20. vijeka, mjesto je odabrano za administrativno središte tog okruga, tad su izgrađene prve čvrste građevine od cigle za smještaj administracije i otvorene prve škole i ostala infrastruktura. Maroantsetra je planski građena sa ortogonalnim rasporedom ulica.

Današnji razvoj koncentriran je na razvoj turizma, u kog se polažu velike nade zbog atrakcija u okolici. [4]

Geografske i klimatske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Maroantsetra se nalazi na sjeveroistočnoj obali Madagaskara, u dubini Zaljeva Antongila, oko 273 km sjeverno od provincijskog središta Toamasine i oko 586 km od glavnog grada Antananarivo. Naselje leži u delti rijeke Antainambalana u Indijski ocean, njegovu skromnu morsku luku štiti nedaleki otok Nosi Mangabe. Maroantsetra ima tipičnu tropsku klimu sa čestim kišama i visokim temperaturama tokom čitave godine.

Transport, Privreda[uredi - уреди | uredi izvor]

Maroantsetra je posljednje naselje do kojeg vodi nacionalna cesta br. 5 (u tom dijelu u vrlo jadnom stanju) uz obalu Indijskog oceana, ali uz brojne prekide, jer preko rijeka uopće nema mostova, tako da je praktički izolirana za automobilski promet. Lokalni promet prema unutrašnjosti odvija se malim pirogama po rijeci Antainambalana. Turisti se dovoze brodovima i avionima jer grad ima mali Aerodrom Maroantsetra (IATA: WMN, ICAO: FMNR), iz kojeg postoje redovne linije za Antananarivo i Toamasinu, koje održava domaća kompanija Air Madagaskar. [5]

Većina stanovnika, bavi se poljoprivredom, ribarstvom i turizmom.

Pored grada u pravcu istoka, na poluotoku Masoala nalazi se Nacionalni park Masoala, jedan od 6 parkova kompleksa parkova Kišne šume Atsinanana, na UNESCO-voj listi Svjetske baštine, a na obližnjem otoku Nosi Mangabe - Rezervat prirode Nosi Mangabe do kojeg je moguće doći jedino terenskim vozilima ili brodom.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 2005 population estimates for cities in Madagascar, mongabay.com (pristupljeno: 25. 8. 2011.)
  2. 2,0 2,1 Zohor Goulamhoussen (2010). "Le Baron Benyovszky". Maroantsetra Madagascar. http://www.maroantsetra.com/pages/benyovzsky.html. pristupljeno 8. 10. 2011. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Zohor Goulamhoussen (2010). "Histoire de Maroantsetra". Maroantsetra Madagascar. http://www.maroantsetra.com/pages/histoire.html. pristupljeno 8. 10. 2011. 
  4. Zohor Goulamhoussen (2010). "Origine du nom de la ville". Maroantsetra Madagascar. http://www.maroantsetra.com/pages/ville.html. pristupljeno 8. 10. 2011. 
  5. Maroantsetra Airport, Madagascar

Pogledajte i ove stranice[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]