Malala Yousafzai

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Malala Jusufzai

Malala Jusufzai u Ovalnom kabinetu 2013.
Malala Jusufzai u Ovalnom kabinetu 2013.

Puno ime Malala Jusufzai
Datum rođenja: 12. jul 1997.
Mesto rođenja: Mingaora (Hajber-Pahtunva, Pakistan)


Malala Jusufzai (pašt: ملاله یوسفزۍ, urdu: ل ملالہ یوسف زئی, Mingaora, 12. jul 1997.)[1] je pakistanska učenica i aktivistkinja iz grada Mingaore koji se nalazi u provinciji Hajber-Pahtunva na severozapadu Pakistana. Poznata je kao borac za pravo na obrazovanje i prava žena, posebno u dolini Svat, gde su Talibani zabranili devojčicama da pohađaju školu. Tokom 2009, kada joj je bilo 11-12 godina, pisala je blog pod pseudonimom za Bi-Bi-Si. U tom blogu je opisivala svoj život pod talibanskom vlašću, njihovu borbu za prevlast nad dolinom Svat i iznosila je svoje stavove o obrazovanju za devojčice. Iste godine Njujork tajms je snimio dokumentarac o njoj. Svoju borbu je nastavila davanjem brojnih intervju za novine i televiziju. Već tada ju je Dezmond Tutu nominovao za Međunarodnu dečiju nagradu za mir koju je i dobila 2013.

Malala u Strazburu 20. novembra 2013.

Na nju je 9. oktobra 2012. pokušan atentat. Atentator je ušao u školski autobus prilikom njenog povratka iz škole i ispalio joj dva hica u glavu i vrat. Odgovornost za ovaj napad su preuzeli Talibani. Nakon atentata je bila u kritičnom stanju, ali joj se zdravstveno stanje poboljšalo pa je prebačena u Birmingem na dalje lečenje. Već 12. oktobra pedeset islamskih verskih lidera u Pakistanu je izreklo fatvu protiv onih koji su bili umešani u atentat. I pored toga Talibani su i dalje nameravali da ubiju nju i njenog oca.

Ovaj pokušaj atentata je pokrenuo podršku Malali Jusufzai širom sveta. Dojče vele je Malalu u januaru 2013. predstavio kao najpoznatiju tinejdžerku na svetu.[2] Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za globalno obrazovanje Gordon Braun je pokrenuo peticiju pod sloganom „Ja sam Malala“ sa ciljem da sva deca širom sveta do kraja 2015. budu u školama. Peticija je dovela do toga da je Pakistan ratifikovao prvu povelju o pravu na obrazovanje.[3] Časopis Tajm je 29. aprila 2013. na svojoj naslovnoj strani objavio Malalinu fotografiju kao jedne od 100 najuticajnih osoba na svetu. U 2013. bila je nominovana za Nobelovu nagradu za mir. I pored toga što je bila među favoritima za dobijanje ovog priznanja,[4] nagrada je dodeljena Organizaciji za zabranu hemijskog oružja. Tako je postala najmlađa osoba nominovana za ovu nagradu (16 godina) i prva devojčica koja je za nju ikada nominovana.[5] [6] U sedištu Ujedinjenih nacija je 12. jula 2013. održala govor o pravu na obrazovanje, a u septembru iste godine je svečano otvorila gradsku biblioteku u Birmingemu.[7] Malala Jusufzai je dobitnica nagrade Suharov za 2013. Vlada Kanade joj je dodelila počasno državljanstvo zbog njene borbe za zaštitu ljudskih prava.[8]

Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Malala Yousafzai

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]