Lund

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Lund
šve. Lund

Lundska katedrala
Lundska katedrala

Grb
Osnovni podaci
Država  Švedska
Regija Skanija
Stanovništvo
Stanovništvo (2005) 76.188
Gustina stanovništva 3.049 st./km²
Položaj
Koordinate 55°42′N 13°12′E / 55.7°N 13.2°E / 55.7; 13.2
Površina 24,99 km²
Lund na karti Švedska
Lund
Lund
Lund na karti Švedska
Ostali podaci
Glavna zgrada univerziteta

Lund (šve. Lund) je opština i grad u Skaniji, Švedska. Opština ima 102.257, a grad 73.840 stanovnika. Lund je osnovan oko 990. godine, dok je Skanija još uvek pripadala Danskoj, pa je zajedno sa Sigtunom najstariji grad u Švedskoj. Nalazi se 10 km od obale Eresunda i 16 km od Malmea.

Istorija[uredi - уреди | uredi kôd]

Donedavno se verovalo da je grad osnovan oko 1020. godine, ali arheološka otkrića pokazuju da je staro naselje Upokra, koje se nalazilo oko 5 km južno od današnjeg Lunda, preseljeno na to mesto oko 990. godine. Upokra je bilo najznačajnije naselje jugozapadne Skanije još od V veka, uloga koju je Lund lako preuzeo. Preseljenje naselja bilo je po inicijativi danskog kralja Svejna I, sa ciljem ujedinjenja danskog kraljevstva.

1060. godine Lund postaje arhiepiskopija. 1085. osnovana je Katedralska škola, najstarija škola Skandinavije i jedna od najstarijih škola severne Evrope. Ova škola je sve do danas sačuvala svoj ugled, pa su je pohađali mnoge poznate ličnosti i političari. U prvoj polovini XII veka sagrađena je Lundska katedrala, manastir i više manjih crkava. Lund je najviše imao 27 crkava, koje su skoro sve srušene tokom Reformacije. Lund u ovo vreme postaje najvažniji grad Danske, imajući 3.000-4.000 stanovnika. Međutim, početkom XIII veka, Lund gubi u značaju u korist Malmea koji ima bolji položaj. Ipak, sve do danas Lund ostaje religiozni, obrazovni i kulturni centar.

1658. godine Lund prelazi u kontrolu Švedske. 1666, osnovan je univerzitet sa namerom širenja švedskog uticaja. Danas je ovaj univerzitet, koji ima 41.000 studenta, najveći u Švedskoj.

Gradovi pobratimi[uredi - уреди | uredi kôd]

Flag of Denmark.svg Viborg, Danska
Flag of Norway.svg Hamar, Norveška
Flag of Finland.svg Borgo, Finska
Flag of Iceland.svg Dalvik, Island
Flag of Germany.svg Grajfsvald, Nemačka
Flag of France.svg Never, Francuska
Flag of Nicaragua.svg Leon, Nikaragva
Flag of Poland.svg Zabrze, Poljska

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Lund - zvanična prezentacija ((en))