Skanija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Skanija (regija))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je glavno značenje pojma Skanija. Za druga značenja, v. Skanija (razvrstavanje).
Skanija
Skåne
Pozicija Skanija na karti Švedske
U sastavu Švedske
Upravni oblik pokrajina
Površina 10939 km²
Stanovništvo 1.274.069
Gustoća 116 stanovnika na km²

Skanija (šve. Skåne, lat. Scania) je najjužnija švedska pokrajina. Do 1658. godine Skanija je bila danska teritorija i što se tiče kulture i istorijskog nasledstva se razlikuje od ostalih delova Švedske. Stanovnici Skanije, kojih ima oko 1.200.000 (13% ukupnog stanovništva Švedske). Skanija je podeljena u 33 opštine. Najveća opština i grad je Malme.

Geografija[uredi | uredi kod]

Skanija se prostire na 11.027 km² na jugu Švedske, što iznosi 3% teritorije te zemlje. Nalazi se na obalama Baltičkog mora, Kattegata i Øresunda, preko puta koga je Danska. Na severu se graniči sa pokrajinama Småland i Halland a na istoku je Blekinge. Granice Skanije se gotovo podudaraju sa granicama Grofovije Skania, s tim što Skania obuhvaća i mali deo Grofovije Halland.

Veći deo Skanije pokrivaju šume, pogotovo severne delove. U zapadnim i južnim delovima, te oko grada Kristianstada, prostiru se ravnice čija zemlja spada među najplodnije na svetu. Najviši vrh je Sederosen (212 m nadmorske visine), koji je i nacionalni park. Najveće jezero je Ivešen (54 km²).

Kulaberg je prirodni rezervat u severozapadnoj Skaniji, u blizini grada Heganesa, gora koja je dom retkim pticama i popularno izletište za na primer pecanje i Kampiranje.

Istorija[uredi | uredi kod]

Zastava Skanije
Grb Skanije

Oko 970. godine Skanija postaje deo Danskog carstva. Kasnije, krajem 11. vijeka, biva sve značajnija pokrajina istoga. Zapisano je da je u Skaniji već tada postojalo 300 crkava.

Posle mnogih krvavih švedsko-danskih ratova, Skanija je pripala Švedskoj nakon skalpanja Sporazuma iz Roskilde 1658. godine. Nakon toga Danci u nekoliko navrata pokušavaju da vrate kontrolu nad Skanijom. Lokalno stanovništvo organizuje i gerilu, ali bez uspeha. Švedske vlasti su primorali mušuko stanovništvo da potpiše ugovor o lojalnosti švedskom kralju. Poslednji napad na Švedsku Danci vrše 28. februara 1710. godine, tokom Nordijskog rata, u velikoj bici kod Helsingborga. U bici je ubijeno 5.000 od ukupno 14.000 danskih vojnika i 800 švedskih. Posle bitke prestaju danske ambicije da ponovo zavladaju Skanijom, a Helsingborgu je trebalo više od 150 godina da se oporavi.

Gradovi[uredi | uredi kod]

90% stanovništva Skanije živi u gradovima, kojih ima 13:

Povezano[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]