Lulubi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Stela akadskog vladara Naram-Sina koja veliča njegovu pobjedu nad lulubijskom državom

Lulubi je naziv za drevni narod odnosno državu koja je postojala krajem 3. milenijuma pne. podno obronaka Zagrosa u zapadnim dijelovima današnjeg Irana. Postojanje ove države ovjereno je u sumerskim i akadskim klinopisima, ali o podrijelu ili jeziku njenih stanovnika ne zna se gotovo ništa pa tako danas nije moguće utvrditi razliku između njih i Gutejaca. Jedina poznata riječ iz njihovog jezika jest ki-ú-ru-um što znači „božanstvo”. Kratko razdoblje samostalnosti Lulubija završilo je pripajanjem Akadskom Carstvu o čemu svjedoči stela Naram-Sina koja prikazuje njegovu pobjedu nad Lulubijem. U blizini iranskog grada Sarpol-e Zahaba pronađeni su najstariji reljefi koji se pripisuju ostavštini Lulubija, a najznačajniji među njima je onaj koji veliča pobjedu vladara Anubaninija.

Veze[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • (ru) Diakonov, Igor M. (1956.). Istoriya Midii ot drevneĭshikh vremen do kontsa IV veka do n.e.. Moskva. 
  • (en) Lendering, Jona (2009.). „Sar-e Pol-e Zahab”. Livius.org. Amsterdam. Arhivirano iz originala na datum 2014-04-12. Pristupljeno 2013-06-10. 
  • (en) Zadok, Ran (20. 7. 2005.). „Lulubi”. Encyclopadia Iranica. New York. Arhivirano iz originala na datum 2010-12-08. Pristupljeno 2013-06-10.