Larsa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Koordinate: 31°17′9″N45°51′13″E

Mezopotamija u doba Hammurabija
"Vjernik iz Larse", obredna statua posvećena Amurruu, napravljena za Hammurabijevog života, početkom 2. milenijuma pne., Louvre

Larsa (također Larag ili Larak, suvremeni Tell as-Senkereh u Iraku, moguće biblijskiEllasar), bio je važan grad drevnog Sumera. Nalazi se oko 25 km jugoistočno od ruševina Uruka (biblijski Erech), blizu istočne obale kanala Shatt-en-Nil (u današnjem južnom Iraku).

Larsa se spominje na sumerskim natpisima u doba Ur-Gura, oko 2700. ili 2800. pne., a koji je sagradio i obnovio zigurat E-babbare, te hram Utua, sunčevog boga.

Historija[uredi | uredi kod]

Larsa se spominje u Sumerskom popisu kraljeva kao jedan od pet gradova gdje se "kraljevalo" Sumerom u pred-dinastijskom dobu (prije cca. 2900. pne.).

Grad je na važnosti dobio u tzv. period Isin-Larsa. On je započeo s kolapsom Treće dinastije Ura cca. 1940. pne. Ishbi-Erra je bio službenik Ibbi-Sina, posljednjeg kralja te dinastije, a poslije se preslio u Isin i stvorio vladu koja se proglasila nasljednikom dinastije. Osatle je Ishbi-Erra osvojio Ur kao i gradove Uruk i Lagaš, koji su bili gospodari Larse. Kasniji vladari Isina su imenovali guvernere Lagaša; jedan od njih je bio i Amorit po imenu Gungunum. On se pobunio protiv Isina i stvorio nezavisnu dinastiju u Larsi. Kako bi legitimirao svoju vladavinu i zadao udarac Isinu, Gungunum je osvojio Ur. Tako je Isin izgubio značajnu luku, odnosno trgovačko i vjersko srdište.

Neki historičari vjeruju da je Gungunumova pobuna protiv Isina bila motivirana unutrašnjim problemima Isina, odnosno time da su njegovi vladari dozvolili da nekoć složeni i uspješni irigacijski sietem propadne; dio, pak, smatra da je to bila posljedica klimatskih promjena koje su upropastile navodnjavanje u južnoj Mezopotamiji tog perioda.

U svakom slučaju, Gungunumova dva nasljednika Abisare (cca. 1841 - 1830. pne.) i Sumu-el (cca. 1830 - 1801. pne.), su potpuno dosjekla Isin od kanala. Isin je tako izgubio, a Larsa stekla ekonomsku i političku moć. Međutim, nikada nije stekla veliki imperij. Na svom vrhuncu, pod kraljem Rim-Sinom I (cca. 1758 - 1699. pne.), Larsa je upravljala nad 10-15 drugih gradova-država, daleko manje nego prethodne mezopotamske dinastije. Međutim, bez obzira na to je poduzimala velike građevinske projekte.

Kraljevi Larse[uredi | uredi kod]

(kratka kronologija)
Popis kraljeva Larse, 39. godina Hammurabijeve vladavine, Louvre

Izvori[uredi | uredi kod]