La Chinoise

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
La Chinoise
Režija Jean-Luc Godard
Scenario Jean-Luc Godard
Uloge Anne Wiazemsky
Jean-Pierre Léaud
Juliet Berto
Muzika Pierre Degeyter
Michel Legrand
Franz Schubert
Karlheinz Stockhausen
Antonio Vivaldi
Fotografija Raoul Coutard
Montaža Delphine Desfons
Agnès Guillemot
Distribucija Athos Films (Francuska)
Datum(i) premijere
30. august 1967 (1967-08-30)
Trajanje 96 min.
Jezik francuski

La Chinoise (sh. Kineskinja) je francuski igrani film snimljen 1967. godine u režiji Jean-Luc Godarda, poznat kao jedno od najistaknutijih politički angažiranih filmova svog vremena, kao i u Godadrovoj filmografiji.

Godard je napisao scenario, dijelom inspiriran klasičnim romanom Bjesovi ruskog pisca Fjodora Dostojevskog, a dijelom i La Conspiration, romanom francuskog komunističkog pisca Paula Nizana. Protagonisti su petoro studenata - tri mladića i dvije djevojke - koji se sastaju u jednom pariškom stanu kako bi raspravljali o politici, odnosno strategiji marksističko-lenjinističke revolucije. Radnja prikazuje kako se među njima javljaju razlike između "pravovjernih" pristaša Francuske komunističke partije i sljedbenika Mao Ze Donga inspiriranih tada aktualnom Kulturnom revolucijom, a koja na kraju neke od njih potakne da svoje stavove nastoje ostvariti revolucionarnim nasiljem.

Film je velikim dijelom bio inspiriran aktualnim zbivanjima u Francuskoj, odnosno naglom popularnošću radikalno lijevih ideja među francuskom omladinom, a što se odrazilo i kroz to da je Maova Mala crvena knjižica, koja se pojavljuje kao važan detalj u filmu, postala bestseler. Godard je film, pak, napravio u eksperimentalnom stilu. Prikazan je na venecijanskoj Mostri gdje je dobio Specijalnu nagradu žirija. Historičarima je, pak, bio zanimljiv i zbog toga što je prikazao trendove tzv. Nove ljevice među mladom francuskom inteligencijom koji će se samo samo nekoliko mjeseci kasnije odraziti kroz burna zbivanja u Parizu.

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]