Une femme mariée

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Une femme mariée
francuski poster
RežijaJean-Luc Godard
ScenarioJean-Luc Godard
UlogeBernard Noël
Macha Méril
Philippe Leroy
FotografijaRaoul Coutard
MontažaAndrée Choty
DistribucijaColumbia Films
Datum(i) premijere
8. 9. 1964 (1964-09-08) (Venecija)
Trajanje94 min.
Zemlja Francuska
Jezikfrancuski

Une femme mariée (sh. Jedna udana žena) ili Suite de fragments d'un film tourné en 1964 (sh. Slijed fragmenata filma snimanog 1964.) je francuski crno-bijeli igrani film snimljen 1964. godine u režiji Jean-Luca Godarda. Po žanru je drama, a naslovni lik, koji tumači Macha Méril, je situirana supruga pilota (čiji lik tumači Philippe Leroy), koja u njegovom odsutstvu održava preljubničku vezu sa glumcem (koga tumači Bernard Noël). Radnja se odvija tokom 24 sata i prikazuje kako protagonistica planira ostaviti muža, ali i kako je od te odluke odvrati otkriće da je trudna, pri čemu ne zna tko je otac.

Une femme mariée je nastao kada je na Kanskom festivalu u proljeće 1964. godine Luigi Chiarini, direktor venecijanske Mostre pitao Godarda može li na brzinu snimiti film koji bi se prikazao na Mostri najesen. Godard je pristao na prijedlog te je snimio film. On se isticao neobičnom narativnom strukturom, temeljenom na novovalovskim tehnikama, ali i neobično eksplicitnim istraživanjem seksualnosti u suvremenom svijetu; uz scene u kojima se protagonistica pojavljuje gola ili vodi ljubav se u dijalozima također govori o seksu, ali i o Holokaustu. Une femme mariée je također poznat i kao prvi francuski film u kome se spominje kontraceptivna pilula.

Film je prikazan u Veneciji pod naslovom La femme mariée (sh. Udana žena) i dobio je izvrsne kritike. Međutim, kada ga je Godard pokušao prikazati u Francuskoj, cenzorski odbor ga je odlučio zabraniti, pri čemu je kao službeno obrazloženje navedeno to da navodno "vrijeđa francuske žene", sugerirajući da su preljubnice. Godard se, nastojeći ishoditi skidanje zabrane, upustio u dugotrajne pregovore sa Alainom Peyrefitteom, tadašnjim De Gaulleovim ministrom informacija. Nakon višemjesečnog natezanja je Godard zaključio da cenzorima manje smetaju golotinja i seks, a više to što je u filmu napadao konzumerizam i buržoaski svjetonazor. Zbog toga je u filmu napravio izmjene, a kako bi formalno zadovoljio cenzore, promijenio je naslov u Un femme mariée (Jedna udana žena), sugerirajući tako da je preljub koji čini protagonistica izuzetak, a ne pravilo.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]