Kori Udovički

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
dr Kori Udovički
Kori Udovički

Biografija
Datum rođenja 1961. 12. 4. (4-12-1961) (2019 god.)
Mesto rođenja La Paz (Bolivija Bolivija)
Politička partija nestranačka ličnost
Profesija doktor ekonomije
Mandat(i)
Ministar državne uprave i lokalne samouprave
Trenutna funkcija
Funkciju obavlja od 27. aprila 2014.
Izbori 16. mart 2014.
Predsednik Vlade Aleksandar Vučić
Prethodnik Nikola Selaković (ministar državne uprave)
Igor Mirović (ministar lokalne samouprave)
Ministar rudarstva i energetike
20022003.
Predsednik Vlade Zoran Đinđić
Prethodnik Goran Novaković
Naslednik Radomir Naumov
Guverner Narodne banke Srbije
Prethodnik Mlađan Dinkić
Naslednik Radovan Jelašić

Dr. Kori Udovički (La Paz, Bolivija, 4. decembar 1961) srpska je ekonomistkinja, potpredsednica Vlade i ministarka lokalne samouprave i državne uprave u Vladi Republike Srbije i bivša guvernerka Narodne banke Srbije.

Ona je asistentkinja generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, asistentkinja administratorka Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i direktorka regionalnog biroa Razvojnog programa Ujedinjenih nacija za Evropu i Zajednicu nezavisnih država (zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza).

Ranije je bila osnivačica i predsednica Centra za napredne ekonomske studije (CEVES), beogradsku nevladinu organizaciju koja se bavila istraživanjem u ekonomiji i obrazovanju u jugoistočnoj Evropi. Bila je takođe predsednica borda direktora fondacije za naprednu ekonomiju. CEVES-ova glavna publikacije je Kvartalni monitor ekonomskih trendova i politike Srbije, koja se bavila nadgledanjem makroekonomije, korporativnih i finansijskih trendova i politike Srbije, a izlazio je na srpskom i engleskom. Kori Udovički je bila glavna urednica do 2007. godine.

Obrazovanje i politička karijera[uredi | uredi kod]

Diplomirala je na ekonomskom fakultetu u Beogradu 1984. godine, magistrirala 1988. i doktorirala 1999. godine u ekonomiji na Univerzitetu Jejl. Istraživala je međuregionalnu trgovinu i integraciju između republika SFR Jugoslavije. Od 1993. do 2001, radila je u Međunarodnom monetarnom fondu u Vašingtonu i onda se vratila u Beograd kao specijalna savetnica ministra finansija i privrede u Vladi Srbije. 2002. godine je postala ministarka za energetiku i rudarstvo u Vladi Republike Srbije. Za guvernerku Narodne banke Srbije izabrana je 23. jula 2003. godine i na toj funkciji ostala do 25. februara 2004. godine, kada je opozvana zbog nelegalnosti tokom glasanja u srpskom Parlamentu.

Njen otac bio je Lazar Udovički, a ujak bivši predsednik Bolivije, Gonzalo Sančez de Lozada.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Prethodnik:
Mlađan Dinkić
Guverner Narodne banke Srbije
2003. — 2004.
Nasljednik:
Radovan Jelašić