Komunistička partija (Srbija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ne treba mešati sa Komunističkim pokretom Srbije
Komunistička partija
KP
Predsednik Josip Joška Broz
Osnivač Josip Joška Broz (1947)
Koalicija "Ivica Dačić-Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija-Dragan Marković"
Slogan "Proleteri svih zemalja, ujedinite se!"
Osnovana 28. 11. 2010 (2010-11-28)
Raspuštena 25. 1. 2022 (2022-01-25) (11 god.)
Naslednik Srpska levica
Sedište Uralska 9, 11060 Beograd
Država  Srbija
Mladi ogranak Кomunistička omladina (КO)
Ideologija Boljševički socijalizam (Komunizam),
Titoizam,
Evrokomunizam.
Politička pozicija Levica, Ekstremna ljevica
Boje crvena, oker
internet stranica

Komunistička partija (skraćeno KP) bila je parlamentarna politička partija u Republici Srbiji. Na vanrednim parlamentarnim izborima 2016. godine, nastupila je u okviru koalicije Socijalističke partije Srbije-Jedinstvene Srbije i dobila je jedno poslaničko mesto, kao i 2020. godine. Na poslednjem je kongresu Komunističke partije januara 2022. osnovana Srpska levica.[1]

Osnivanje i istorija[uredi | uredi kod]

Komunistička partija osnovana je na osnivačkom kongresu u Beogradu, 28. novembra 2010. godine, kada je potvrđena odluka o ujedinjenju dve manje komunističke partije (Nove komunističke partije Srbije i Socijal-demokrata iz Novog Sada) i grupe komunista predvođene Josipom Joškom Brozom koja je sprovedena 21. novembra 2009. godine u Novom Sadu. Na prvom kongresu Komunističke partije koji je održan 20. decembra 2014. godine u prostorijama SUBNOR-a Srbije u Beogradu, zvanično je njen osnivač i dotadašnji predsednik partije Josip Joška Broz ponovo bio izabran za predsednika partije čime mu je opet ukazano poverenje. Josip Joška Broz je unuk nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ i SKJ Josipa Broza Tita. Bila je jedina komunistička partija u Republici Srbiji koja je uspela skupiti 12.000 potpisa za registraciju. Osnova partijske ideologije bio je titoizam. Na vanrednom kongresu u Beogradu, 24. decembra 2016. godine, predsedniku partije Josipu Joški Brozu je još jednom bilo izglasano poverenje.

Organizacija[uredi | uredi kod]

Na čelu partije bio je Predsednik, sledeći po hijerarhiji bio je Generalni sekretar a partijom je rukovodio Centralni komitet. Partija je bila podeljena po komitetima (pokrajinskim, okružnim, gradskim i opštinskim) i osnovnim organizacijama (gradskim i opštinskim), jedan komitet čini minimalno 15 članova i njima je upravljaja komitetski sekretari (izuzev pokrajinskih komiteta kojima upravljali predsednici istih) dok osnovne organizacije mogle su brojati namanje 5 članova i njima rukovode poverenici. Postojala je i omladinska organizacija u sklopu partije pod imenom Komunistička omladina. Član Komunističke partije mogao je postati svaki punoletni građanin.

Delovanje[uredi | uredi kod]

Bila je veoma je aktivna od svog osnivanja na teritoriji Srbije, a nešto slabije u bivšim jugoslovenskim republikama. Takođe je bila aktivna u međunarodnom delovanju i organizuje razne akcije i peticije, kao npr. za oslobađanje petorice Kubanaca. Glavni programski politički cilj partije bio je uspostava socijalizma i kasnije komunizma kao i puna obnova Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) na doborvoljnoj osnovi.

Partija je bila veoma zastupljena na internetu u društvenim mrežama. Imala je raznovrsne i tematski bogate plakate. Partija je imala dobre odnose sa ambasadorima socijalističkih zemalja i sa komunističkim i radničkim partijama u inostranstvu, pogotovo sa KP Ruske Federacije, KP Kube i KP Venecuele. Na prostoru bivše Jugoslavije, Komunistička partija davala je snažnu podršku Komunističkoj partiji u Bosni i Hercegovini (BiH), koja je osnovana 21.02.2012. godine i čiji je predsednik Muhamed Imamović i Komunističkoj partiji Hrvatske, koja je osnovana 25.05.2013. godine i čiji predsednik je Radoslav Ilić Mrki.

Izbori[uredi | uredi kod]

Na parlamentarnim izborima u Srbiji 2012. Komunistička partija je nastupala samostalno sa svojih 60 kandidata i za nju je glasalo 28.977 građana ili 0,74% glasova i nije uspela da uđe u parlament.

Komunistička partija našla se u koaliciji sa Crnogorskom partijom na izbornoj listi Crnogorska partija - Josip Broz na vandrednim parlamentarnim izborima 2014. godine. Nosilac izborne liste bio je Joška Broz, ali na ovim izborima Komunistička partija nije uspela da uđe u parlament budući da je pomenuta lista osvojila 6.388 (0,18%) glasova.

Komunistička partija je na vanrednim parlamentarnim izborima 2016. godine nastupala u okviru koalicije Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija i imala je jednog kandidata za narodnog poslanika, tj. predsednika Кomunističke partije Josipa Jošku Broza. Na tim izborima, koalicija Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija osvojila je 413.770 (10,95%) glasova i 29 poslaničkih mandata u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Jedan od pomenutih 29 poslanika koji su ušli u Narodnu skupštinu Republike Srbije je Josip Joška Broz i time je Komunistička partija postala parlamentarna politička partija u Republici Srbiji. To je prvi put, od 1992. godine posle Saveza komunista - Pokreta za Jugoslaviju da je neka partija koja u svom prefiksu nosi naziv Komunistička, postala parlamentarna u Republici Srbiji i uopšte u parlamentima država nastalih raspadom SFR Jugoslavije.

Na pokrajinskim izborima 2016. godine (koji su se održavali zajedno sa pomenutim vanrednim parlamentarnim) Komunistička partija je takođe nastupala u okviru koalicije Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija pa je tako bila osvojila i jedno poslaničko mesto u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine. KP je, na lokalnim izborima 2016. godine (koji su se takođe održavali u isto vreme kada i pokrajinski i vanredni parlamentarni), nastupajući u koaliciji sa grupom građana Belocrkvanska slobodna inicijativa bila je osvojila i jedno odborničko mesto u Skupštini opštine Bela Crkva.

Narodni poslanik Komunističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srbije bio je Josip Joška Broz od 2016. do 2022. godine u dva mandata. Poslanik Komunističke partije u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine u jednom mandatu bila je Jovanka Čolak Kirali (ona je sestričina Titove četvrte supruge Jovanke Broz), dok je odbornik Komunističke partije u Skupštini opštine Bela Crkva u jednom mandatu bio Dragan Stanković. Međutim, na vanrednom kongresu Komunističke partije održanom u Beogradu 24. decembra 2016. godine Dragan Stanković je isključen iz Komunističke partije i time je prestao biti odbornik iste u Skupštini opštine Bela Crkva.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]