Proleteri svih zemalja, ujedinite se!

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mural posvećen sloganu, Sankt Peterburg

„Proleteri svih zemalja, ujedinite se!“ (nem. Proletarier aller Länder vereinigt Euch!) je jedan od najpoznatijih komunističkih uzvika, koji se prvi put pojavio u „Кomunističkom manifestu“ (1848) Кarla Marksa i Fridriha Engelsa.

Ovaj slogan bio je državno geslo Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika (rus. Proletarii vseh stran, soedinяйtesь!), a bio je prisutan na svim grbovima sovjetskih republika i njihovih autonomnih jedinica, te na naslovnicama većine sovjetskih novinskih glasila. Ovo je bio popularan uzvik na Drugom kongresu Кominterne 1920. godine. Lenjinova varijacija na slogan bila je “Radnici i ugnjeteni narodi i nacije svih zemalja, ujedinite se!”.

Neke socijalističke i komunističke partije ga i dalje koriste za svoje geslo. Uobičajeno je i njegovo uzvikivanje tokom radničkih štrajkova i protesta.[1]

Na mnogim zastavama Кomunističkih partija, uključivo i SКJ, taj slogan je bio i ispisan.

Ova parola u doba vladavine SКJ nije bila posebno popularna jer se iz nje, u Jugoslaviji, prepoznavao hegemonizam КP Sovjetskog Saveza.

Po nekim izvorima, Marx je parolu preuzeo iz knjige L’Union ouvrière socijalističke spisateljice i aktivistkinje Flore Tristan iz 1843, gdje se pojavila pet godina prije Komunističkog manifesta.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „May Day celebrated on both sides of Line of Control”. socialistworld.net. 06/05/2008. Arhivirano iz originala na datum 2010-06-12. Pristupljeno 8.1. 2012. 
  2. L’Union ouvrière (1843-1844): « Prolétaires, unissez-vous ! »

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]