Komunistička partija (Srbija)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ne treba mešati sa Komunističkim pokretom Srbije
Komunistička partija
KP
Communist Party coat.jpg
Predsednik Josip Joška Broz
Osnivač Josip Joška Broz (1947)
Koalicija "Ivica Dačić-Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija-Dragan Marković"
Slogan "Proleteri svih zemalja, ujedinite se!"
Osnovana 28. novembra 2010.
Sedište Uralska 9, 11060 Beograd
Telefon:
061/2631 282.
mail: office@kp.rs [1]
Država  Srbija
Mladi ogranak Кomunistička omladina (КO)
Ideologija Boljševički socijalizam (Komunizam),
Titoizam,
Evrokomunizam.
Politička pozicija Levica, Ekstremna ljevica
Narodna skupština Republike Srbije
1 / 250
Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine
1 / 120
Lokalne skupštine
0 / 6612
Boje crvena, oker
internet stranica

Komunistička partija (skraćeno KP) je parlamentarna politička partija u Republici Srbiji. Na vanrednim parlamentarnim izborima 2016. godine, nastupila je u okviru koalicije Socijalističke partije Srbije-Jedinstvene Srbije i dobila je jedno poslaničko mesto.

Osnivanje i istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Komunistička partija osnovana je na osnivačkom kongresu u Beogradu, 28. novembra 2010. godine, kada je potvrđena odluka o ujedinjenju dve manje komunističke partije (Nove komunističke partije Srbije i Socijal-demokrata iz Novog Sada) i grupe komunista predvođene Josipom Joškom Brozom koja je sprovedena 21. novembra 2009. godine u Novom Sadu. Na prvom kongresu Komunističke partije koji je održan 20. decembra 2014. godine u prostorijama SUBNOR-a Srbije u Beogradu, zvanično je njen osnivač i dotadašnji predsednik partije Josip Joška Broz ponovo izabran za predsednika partije čime mu je opet ukazano poverenje. Josip Joška Broz je unuk nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ i SKJ Josipa Broza Tita. Jedina je komunistička partija u Republici Srbiji koja je uspela skupiti 12.000 potpisa za registraciju. Osnova partijske ideologije je titoizam. Na vanrednom kongresu u Beogradu, 24. decembra 2016. godine, predsedniku partije Josipu Joški Brozu je još jednom izglasano poverenje.

Organizacija[uredi - уреди | uredi izvor]

Na čelu partije je Predsednik, sledeći po hijerarhiji je Generalni sekretar a partijom rukovodi Centralni komitet. Partija je podeljena po komitetima (pokrajinskim, okružnim, gradskim i opštinskim) i osnovnim organizacijama (gradskim i opštinskim), jedan komitet čini minimalno 15 članova i njima upravljaju komitetski sekretari (izuzev pokrajinskih komiteta kojima upravljaju predsednici istih) dok osnovne organizacije mogu brojati namanje 5 članova i njima rukovode poverenici. Postoji i omladinska organizacija u sklopu partije pod imenom Komunistička omladina. Član Komunističke partije može postati svaki punoletni građanin.

Delovanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Veoma je aktivna od svog osnivanja na teritoriji Srbije, a nešto slabije u bivšim jugoslovenskim republikama. Takođe je aktivna u međunarodnom delovanju i organizuje razne akcije i peticije, kao npr. za oslobađanje petorice Kubanaca. Glavni programski politički cilj partije je uspostava socijalizma i kasnije komunizma kao i puna obnova Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) na doborvoljnoj osnovi.

Partija je veoma zastupljena na internetu u društvenim mrežama. Ima raznovrsne i tematski bogate plakate. Partija ima dobre odnose sa ambasadorima socijalističkih zemalja i sa komunističkim i radničkim partijama u inostranstvu, pogotovo sa KP Ruske Federacije, KP Kube i KP Venecuele. Na prostoru bivše Jugoslavije, Komunistička partija daje snažnu podršku Komunističkoj partiji u Bosni i Hercegovini (BiH), koja je osnovana 21.02.2012. godine i čiji je predsednik Muhamed Imamović i Komunističkoj partiji Hrvatske, koja je osnovana 25.05.2013. godine i čiji predsednik je Radoslav Ilić Mrki.

Izbori[uredi - уреди | uredi izvor]

Na parlamentarnim izborima u Srbiji 2012. Komunistička partija je nastupala samostalno sa svojih 60 kandidata i za nju je glasalo 28.977 građana ili 0,74% glasova i nije uspela da uđe u parlament.

Komunistička partija našla se u koaliciji sa Crnogorskom partijom na izbornoj listi Crnogorska partija - Josip Broz na vandrednim parlamentarnim izborima 2014. godine. Nosilac izborne liste bio je Joška Broz, ali na ovim izborima Komunistička partija nije uspela da uđe u parlament budući da je pomenuta lista osvojila 6.388 (0,18%) glasova.

Komunistička partija je na vanrednim parlamentarnim izborima 2016. godine nastupala u okviru koalicije Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija i imala je jednog kandidata za narodnog poslanika, tj. predsednika Кomunističke partije Josipa Jošku Broza. Na tim izborima, koalicija Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija osvojila je 413.770 (10,95%) glasova i 29 poslaničkih mandata u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Jedan od pomenutih 29 poslanika koji su ušli u Narodnu skupštinu Republike Srbije je Josip Joška Broz i time je Komunistička partija postala parlamentarna politička partija u Republici Srbiji. To je prvi put, od 1992. godine posle Saveza komunista - Pokreta za Jugoslaviju da je neka partija koja u svom prefiksu nosi naziv Komunistička, postala parlamentarna u Republici Srbiji i uopšte u parlamentima država nastalih raspadom SFR Jugoslavije.

Na pokrajinskim izborima 2016. godine (koji su se održavali zajedno sa pomenutim vanrednim parlamentarnim) Komunistička partija je takođe nastupala u okviru koalicije Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija pa je tako osvojila i jedno poslaničko mesto u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine. KP je, na lokalnim izborima 2016. godine (koji su se takođe održavali u isto vreme kada i pokrajinski i vanredni parlamentarni), nastupajući u koaliciji sa grupom građana Belocrkvanska slobodna inicijativa osvojila i jedno odborničko mesto u Skupštini opštine Bela Crkva.

Narodni poslanik Komunističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srbije je Josip Joška Broz. Poslanik Komunističke partije u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine je Jovanka Čolak Kirali (ona je sestričina Titove četvrte supruge Jovanke Broz) dok je odbornik Komunističke partije u Skupštini opštine Bela Crkva Dragan Stanković. Međutim, na vanrednom kongresu Komunističke partije održanom u Beogradu 24. decembra 2016. godine Dragan Stanković je isključen iz Komunističke partije i time je prestao biti odbornik iste u Skupštini opštine Bela Crkva.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]