Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Srbije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice SUBNOR Srbije)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Srbije
Skraćeni naziv:
SUBNOR Srbije

Znak SUBNOR-a Srbije

Opšte informacije
Oblasti delovanja Vojska
Područje uticaja Društveno-politička organizacija
Metod delovanja Udruženje građana
Krajnji cilj Očuvnje tekovina NOR-a i antifašizma, briga o ratnim veteranima iz NOR-a i o borcima iz svih oslobodilačkih ratova Republike Srbije.
Organizacija
Datum osnivanja 9. maj 1948.
Zemlja porekla  Srbija
Predsednik Dušan Čukić
Generalni sekretar Miloš Bogićević
Sedište Savski trg broj 9, Beograd
Službeni jezici Srpski
Veb stranica www.subnor.org.rs
Slogan Smrt fašizmu - sloboda narodu!

Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Srbije (skraćeno: SUBNOR Srbije) je društveno-politička i antifašistička organizacija koja okuplja bivše borce i učesnike Narodnooslobodilačkog rata (NOR), od 1941. do 1945. godine, ratne vojne invalide, potomake učesnika i poštovaoce NOR-a. Takođe ova organizacija se bavi očuvanjem tekovina NOR-a, kao i materijalnim obezbeđenjem bivših učesnika, posebno invalida, kao i njihovih porodica.

Delovanje[uredi | uredi kod]

Osnovan je 1948. godine i u periodu do 2006. godine organizacija je delovala u okviru Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Jugoslavije (Srbije i Crne Gore), Samostalna je od 2006. godine nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore. U periodu do 1990. godine, tokom postojanja Socijalističke Republike Srbije, SUBNOR je bio jedna od nekoliko postojećih društveno-politička organizacija u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.

Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Srbije obeležava značajne datume i ima članove aktivna vojna lica, ratne veterane i njihove potomke iz oslobdilačkih Balkanski ratova, Prvog svetskog rata, Drugog svetskog rata, Građanskog rata u SFRJ od 1991 do 1992 godine. pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) i NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine.

Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Srbije danas broji oko 130.000 aktivnih članova udruženja [1], SUBNOR Srbije je nestranačka organizacija koja ima članove iz svih političkih partija u Republici Srbiji koji priznaju antifašistička zalaganja SUBNOR-a Srbije.

SUBNOR Srbije je punopravni međunarodni član Svetske federacije bivših boraca (RMAS), Međunarodne organizacije pokreta otpora (R1V) i sarađuje sa organizacijama ratnih veterana u četrdesetak zemalja. Svake godine SUBNOR Srbije održava svečane akademije, posebno u većim gradovima, uz učešće boraca i građana, prijatelja i simpatizera NOB–a. Ošto se protivi rehabilitaciji Dragoljuba Mihailovića i drugih kvislinga iz Drugog svetskog rata koji su osuđeni za saradnju sa okupacionim vlastima u Srbiji i Jugoslaviji, protivi se svakoj vrsti revizije istorije NOR-a i revizije lika i dela Josipa Broza Tita kao i samoupravnog socijalizma u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]