Jakub Selimoski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jakub ef. Selimoski
Rođenje1946., Kičevo
Smrt29. ožujka 2013., Istanbul
NacionalnostAlbanac
Titula11. Reis-ul-ulema
Prethodnikniko (on sam)
NasljednikMustafa ef. Cerić
(naibu-reis)
VjeroispovijestIslam

Jakub ef. Selimoski (Kičevo, 1946.Istanbul, 29. ožujka 2013.), makedonski je teolog albanskog porijekla, 11. po redu reis-ul-ulema u periodu SFR Jugoslavije.

Biografija

[uredi | uredi kod]

Gazi Husrev-begovu medresu završio je u Sarajevu 1966. Nakon završetka Gazi Husrev-begove medrese upisuje se na Filološki fakultet - Odsjek orijen­talistike u Beogradu Kasnije nastavlja studij na Odjelu civilizacije i kulture Univerziteta Al-Azhar u Kairu, koji uspješno diplomira 1972. Po povratku u Islamsku zajednicu bio je postavljen za vjersko-prosvjetnog referenta, a malo kasnije za sekretara Starješinstva Islamske zajednice u Makedoniji.

Nakon smrti Bedri ef. Hamida, dotadašnjeg predsjednika Starješinstva Islamske zajednice u Makedoniji, Jakub ef. Selimoski je postavljen za vršioca dužnosti predsjednika, a zatim od strane Vrhovnog sabora Islamske zajednice SFR Jugoslavije 1981. godine imenovan za predsjednika Starješinstva Islamske zajednice u Makedoniji. Njegova spremnost i organizacione sposobnosti rezultirale su i izgradnjom i otvaranjem Isa-begove medrese u Skoplju, izgradnjom i obnovom brojnih džamija, pokretanjem izdavačke djelatnosti i prvog vjerskog informativnog lista nakon Drugog svjetskog rata u Makedoniji El-Hilal, te unapređenju vjerske pouke.

Godine 1989. Jakub ef. Selimovski imenovan je naibu-reisom, u kom periodu su obavljeni izbori na svim nivoima u Islamskoj zajednici te privedene kraju i promjene Ustava Islamske zajednice. Godinu dana kasnije, 9. marta 1991. godine tajnim glasanjem na sjednici Izbornog tjela za izbor reis-ul-uleme u Sarajevu, pobijedio je između četiri kandidata. Njegov izbor se uzima kao prvo slobodno, demokratsko biranje reis-ul-uleme nakon Drugog svjetskog rata. To je ujedno bio prvi i do danas jedini reis-ul-ulema koji nije bio iz Bosne i Hercegovine. Funkciju reis-ul-uleme obavljao je u vrijeme ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini do raspada Islamske zajednice u SFR Jugoslaviji odnosno formiranja Obnoviteljskog sabora za Islamsku zajednice u Bosni i Hercegovini 1993. godine.[1]

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. „Sjećanje na Jakub ef. Selimoskog”. preporod.com. Pristupljeno 2019-10-26. 

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]
Prethodi:
niko (on sam)
Reis-ul-ulema
1991.1993.
Slijedi:
Mustafa ef. Cerić
(naibu-reis)
Prethodi:
Husein ef. Mujić
Naibu-reis
1989.1991.
Slijedi:
niko (on sam)