Husein Mujić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
hfz. Husein ef. Mujić
Rođenje1918., Gračanica
Smrt3. jula 1987., Sarajevo
NacionalnostBošnjak
Titula10. Reis-ul-ulema
PrethodnikNaim ef. Hadžiabdić
NasljednikJakub ef. Selimoski
(naibu-reis)
VjeroispovijestIslam

Hfz. Husein ef. Mujić (Gračanica, 1918. – ?), bošnjački je teolog, deseti po redu reis-ul-ulema u periodu SFR Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi kod]

Husein ef. Mujić je rođen 1918. godine u Gornjoj Orahovici kod Gračanice. Medresu je u Gračanici a potom Behram-begovu medresu u Tuzli. U vrijeme školovanja u 1936. godine završio je i hifz pred poznatim hfz. Ahmed ef. Redžebašićem. Studije arapskog jezika i književnosti završio je vanredno, na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1980. godine.

U Islamskoj zajednici je radio od 1938., prvo kao imam i vjeroučitelj u Zvorniku, zatim u Srednjoj Zelinji kod Gradačca, zatim Gračanici. Godine 1960. izabran je za glavnog imama tuzlanske oblasti a 15 godina poslije postaje muftija tuzlanski. Sa te funkcije je izabran za reis-ul-ulemu, a menšura mu je predata, po njegovoj želji, 11. decembra 1987. godine u beogradskoj Bajrakli džamiji. To je po drugi put u historiji predavanja menšure da se službena promocija obavlja izvan Sarajeva. Prvi put je to urađeno 1930. godine kada je menšura predavana reis-ul-ulemi Ibrahimu ef. Maglajliću koja je također obavljena u Beogradu.

Pritisnut događajima u Islamskoj zajednici, sa položaja reis-ul-uleme povukao se nakon dvije godine, koncem 1989. godine. Bio je redoviti član kako republičkih tako i saveznih organa Islamske zajednice, aktivni sudionik Narodnog fronta i Socijalističkog saveza, nekoliko godina predsjednik Udruženja ilmijje, a tri godine i odgovorni urednik "Preporoda", tadašnjeg glasila ove udruge.[1]

Reference[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Naim ef. Hadžiabdić
Reis-ul-ulema
1987.1989.
Slijedi:
Jakub ef. Selimoski
(naibu-reis)