Heinrich Rudolf Hertz

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Heinrich Hertz)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Heinrich Rudolf Hertz
Heinrich Rudolf Hertz.jpg
Rođenje 22. veljače 1857.
Njemačka Hamburg, Njemačka
Smrt 1. siječnja 1894.
Njemačka Bonn, Njemačka
Polje fizika
Institucija Sveučilište u Kielu
Sveučilište u Karlsruheu
Sveučilište u Bonnu
Alma mater Sveučilište u Münchenu
Sveučilište u Berlinu
Akademski mentor Hermann von Helmholtz
Poznat po elektromagnetska radijacija
fotoelektrični efekt

Heinrich Rudolf Hertz (Hamburg, 22. veljače 1857. - Bonn, 1. siječnja 1894.) je njemački fizičar po kome je mjerna jedinica za frekvenciju, herc (Hz) dobila ime. On je bio prvi koji je 1888. dokazao postojanje elektromagnetskih radijacija napravivši aparaturu koja je proizvodila radio valove.

Hertz je rođen u Hamburgu, Njemačka u židovskoj obitelji koja je poslije preobraćena u kršćanstvo. Otac mu je bio savjetnik u Hamburgu, a majka doktorova kći. Za vrijeme školovanja u sveučilištu u Berlinu pokazao je veliki interes i intelekt za znanosti i jezike; a učio je arapski i sanskrit. Znanosti i inženjering studirao je u Dresdenu, Münchenu i Berlinu. Bio je učenik Gustava R. Kirchhoffa i Hermanna von Helmholtza. Diplomu je dobio 1880., a do 1883. ostao je Helmholtzov učenik. Tada je uzeo mjesto predavača na sveučilištu u Kielu. Stalni profesor postao je 1885. na sveučilištu u Karlsruheu i tu je otkrio elektromagnetske valove.

Potpis Heinricha Hertza

Nakon Michelsonovog eksperimenta 1881. (prethodnik Michelson-Morleyjeva eksperimenta iz 1887.) koji je dokazao nepostojanje zemljine putanje oko sunca koja je nastala u 17. stoljeću, Hertz je preformulirao Maxwellove jednadžbe i došao do novog otkirća. Tijekom eksperimentiranja otkrio je da elektro-signali mogu putovati kroz zrak, kao što su pretpostavili James Clerk Maxwell i Michael Faraday, i to je bila baza za otkiriće i izradu radia. Još je otkrio i fotoelektrični efekt (koji je kasnije objasnio Albert Einstein) kada je primijetio da je elektrificirani (nabijen) objekt gubio snagu pri dodiru sa ultraljubičastim zrakama.

Hertz je preminuo od trovanja krvi u Bonnu kada je imao 37 godina.

Njegov nećak Gustav Ludwig Hertz dobio je Nobelovu Nagradu, a Gustavov sin Carl Hellmuth Hertz otkrio je ultrazvuk.