Ellen DeGeneres

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ellen DeGeneres
glumica, TV voditeljica
Ellen DeGeneres, 2009.
Biografske informacije
RođenjeEllen Lee DeGeneres
26. 1. 1958. (1958-01-26) (dob: 66)
Sjedinjene Američke Države Metairie, Louisiana, SAD
SupružnikPortia DeGeneres(v. 2008)
PartnerAnne Heche
(1997–2000)
Alexandra Hedison
(2001–2004)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica, TV voditeljica

Ellen Lee DeGeneres (IPA: /dɨˈdʒɛnərəs/, Elen Dedženeres; rođena 26. januara, 1958.) je američka glumica, komičarka i voditeljka talk showa The Ellen DeGeneres Show za koji je dobila više Emmyja. Takođe je i članica žirija za American Idol.

DeGeneres je vodila program dodele Oscara, kao i Primetime Emmys. Kao filmska glumica pojavila se u filmovima Mr. Wrong, EDtv i The Love Letter i davala je glas za lik Dory u Disney-Pixarovom animiranom filmu Finding Nemo. Glumila je u dva sitkoma, Ellen od 1994. do 1998. i u The Ellen Show od 2001. do 2002. Godine 1997, tokom četvrte sezone serije Ellen, DeGeneres je otkrila javnosti da je lezbejka u The Oprah Winfrey Show. Ubrzo zatim, njen lik u seriji, Ellen Morgan je isto saopstila terapeutkinji koju je glumila Oprah Winfrey i serija se na dalje bavila raznim LGBT temama. Dobila je dvanaest Emmy nagrada, kao i brojne druge nagrade za svoj profesionalni rad i rad u dobrotvorne svrhe.

Biografija[uredi | uredi kod]

DeGeneres je rođena i odrastala je u Merairieju u Louisiani, kao ćerka Betty Jane DeGeneres (née Pfeffer) i Elliotta DeGeneresa[1][2] Ima jednog brata, Vanca DeGeneresa, koji je producent i muzičar. DeGeneres ima francusko, englesko, nemačko i irsko poreklo. Nakon razvoda svojih roditelja, DeGeneres se preselila sa majkom i njenim novim mužem u Atlantu u Texasu.

Nakon završetska srednje škole u Atlanti, maja, 1976, vratila se u Metairie, a zatim u New Orleans, gde je pohađala univerzitet, studirajući komunikacije. Nakon jedne godine napustila je studije i radila je u advokatskoj kancelariji. Imala je posao i kao prodavačica, konobarica, hostesa, šankerka i molerka. U svojim stand-upovima često crpe materijal iz svoje mladosti i radnog iskustva.

Karijera[uredi | uredi kod]

Stand-up komičarka[uredi | uredi kod]

DeGeneres je započela svoju stand-up karijeru u malim klubovima i kafićima. Već 1981. bila je MC u Clyde's Comedy Club-u u New Orleansu. Kao svoje glavne uzore iz tog perioda Degeneres pominje Woody Allena i Steve Martina.[3] Tokom ranih 1980-ih počinje da održava turneje po SAD-u, a Showtime je imenuje za "Najsmešniju osobu u Americi" 1982. godine.[4] Godine 1986. pojavljuje se u The Tonight Show-u sa Johnny Carsonom, koji je povezuje sa Bonom Newhartom.[3] Ona je prva žena komičarka koju je Carson pozvao na razgovor u programu nakon njenog nastupa.[4]

Rani rad na ekranu[uredi | uredi kod]

Njen rani televizijski i filmski rad tokom kasnih 1980-ih i ranih 1990-ih uključuje njene uloge u Open House i u filmu Coneheads.

Sitcom Ellen[uredi | uredi kod]

Ellen DeGeneres nakon dodele Emmy nagrada, 1994.

Ellen je sitcom koji se emitovao u periodu 1994-1998 (u prvoj sezoni emitovao se pod nazivom These Friends of Mine).

Ellen je vrhunac gledanosti dostigao februara 1997. kada se Ellen DeGeneres outovala kao lezbejka u The Oprah Winfrey Show-u. Njen lik u seriji se takođe outovao u aprilu, saopštavajući svojoj terapeutkinji (koju je glumila Oprah Winfrey) da je lezbejka u epizodi pod nazivom The Puppy Episode.[5] Ova epizoda bila je jedna od najgledanijih epizoda serije, ali kasnije epizode nisu uspele da dostignu taj rejting gledanosti i serija je konačno otkazana. Ellen je dobila Emmy nagradu za scenario za The Puppy Episode.

Nakon otkazivanja serije DeGeneres se vratila stand-up komediji i kasnije je postala uspešna voditeljka talk showa.

Ellen's Energy Adventure[uredi | uredi kod]

DeGeneres je glumila u seriji filmova za show pod nazivom Ellen's Energy Adventure, koji je deo atrakcije i paviljona Universe of Energy u Disneyjevom svetu, Epcot. U filmu su glumili i Bill Nye, Alex Trebek, Michael Richards i Jamie Lee Curtis. Radnja se zasniva na tome što DeGeneres zaspi i probudi se u energetskoj verziji kviza Jeopardy!, gde igra protiv svojih starih protivnika, Curtisove i Einsteina. U sledećem filmu ona vodi edukativni program o energiji, zajedno sa Nyeom. Program je prvi put otvoren 15. septembra, 1996, godine, pod nazivom Ellen's Energy Crisis, ali je naziv brzo promenjen u pozitivniji: Ellen's Energy Adventure.

The Ellen Show[uredi | uredi kod]

Posle outovanja Ellen nije nastupala 3 godine i svoju novu seriju The Ellen Show je počela da radi tek 2001. godine. Premda je njen lik bila ponovo lezbejka, ovo nije bila centralna tema sitkoma.

Emmy Awars[uredi | uredi kod]

Iako njena nova serija nije imala komercijalnog uspeha, Ellen je dobila ponudu da bude domaćica dodele Emmy nagrada, koja se održavala nakon Napada 11. septembra. Ellen je u toku večeri doživela nekoliko ovacija, između ostalog i za izjavu: "Rekli su nam da nastavimo da živimo naše živote, jer raditi suprotno znači da su teroristi pobedili, i zaista, šta bi uznemirilo Talibane više od lezbejke koja nosi odelo pred prostorijom punom Jevreja?"

Godine 2005. DeGeneres je bila domaćica dodele Primetime Emmy nagrada, što se desilo tri nedelje nakon uragana Katrina. To je bio drugi put da je ona vodila program nakon nacionalne tragedije. DeGeneres je bila domaćica i na dodeli Grammy Awards, 1996. i 1997. godine.

Pozajmljivanje glasa[uredi | uredi kod]

DeGeneres je pozajmila svoj glas Dory, ribici sa gubitkom kratotrajne memorije, u Disney/Pixarovom crtanom filmu Finding Nemo, 2003. godine. Reditelj Andrew Stanton je rekao da je izabrao nju, jer ona "promeni temu pet puta pre nego što završi rečenicu".[6] Film je doneo Ellen odlične kritike i nagradu Saturn za najbolju sporednu glumicu, kao i niz drugih nagrada. Takođe, pozajmila je glas psu u prologu filma Dr. Dolittle.

The Ellen DeGeneres Talk Show[uredi | uredi kod]

Septembra 2003. Ellen je počela da radi The Ellen DeGeneres Show. Ovaj talk show je dobio odlične kritike i veliku gledanost. Bio je nominovan za 11 Emmy nagrada za program u dnevnom terminu u svojoj prvoj sezoni, od kojih je dobio 4, uključujući i nagradu za najbolji talk show. Ovo je prvi show koji je proglašen najboljim već u prvoj sezoni, a istu nagradu osvajao je tri puta zaredom. U toku prve tri sezone show je dobio 25 Emmy nagrada. DeGeneres je poznata po tome što igra i peva sa svojom publikom na početku emisije i tokom reklama. Često daje nagrade i besplatna putovanja gledaocima u publici uz pomoć svojih sponzora.

Maja 2007, DeGeneres je morala da leži u krevetu zbog povrede, ali je nastavila da vodi show iz bolničkog kreveta. Gosti su ležali takođe u bolničkim krevetima.

Maja, 2009. godine, Degeneres je proslavila svoju hiljaditu epizodu, u kojoj su se pojavile poznate ličnosti kao što su Oprah, Justin Timberlake, Paris Hilton i drugi.

Dodela Oscara 2007.[uredi | uredi kod]

DeGeneres je izabrana u septembru da vodi ceremoniju 79. dodele Oscara, održane 25. februara, 2007. Ellen je prva javno deklarisana lezbejka ili gej osoba koja je vodila ovu ceremoniju. Ellen je dobila odlične kritike. Regis Philbin je rekao "jedina zamerka je što nije bilo dovoljno Ellen".

DeGeneres je niminovana za nagradu Emmy kao voditeljica prenosa dodele Oscara.[7]

Štrajk pisaca, 2007.[uredi | uredi kod]

DeGeneres, kao i mnogi glumci/ce koji/e su i pisci/spisateljice, je članica Američke federacije televizijskih i radio umetnika (AFTRA) i Udruženja pisaca Amerike (WGA). Iako je u govorima podržavala štrajk, prešla je štrajkačku liniju dan nakon početka štrajka.[8] Njeni predstavnici su izjavili da nije smela da prekrši ugovor ili da rizikuje da izgubi svoj termin na televiziji. U znak solidarnosti sa štrajkačima, DeGeneres je izostavljala monolog u svojoj emisiji, koji obično pišu pisci iz WGA-a.[9] WGA ju je osuđivao, dok ju je AFTRA branio zbog prekida štrajka.[10][11][12]

American Idol[uredi | uredi kod]

DeGeneres je zamenila Paulu Abdul na mestu žirija u Američkom idolu. DeGeneres je, prema saznanjima, potpisala ugovor za najmanje pet sezona.[13] Na mestu članice žirija pojavila se 9. februara, 2010.

Privatni život[uredi | uredi kod]

DeGeneres je ima vezu sa Anne Heche koja je trajala par godina i bila je često tema u tabloidima. Posle nekoliko godina veze Heche je raskinula sa Ellen i udala se za muškarca.[14] Posle toga, Ellen je bila u vezi sa glumicom, rediteljkom i fotografkinjom Alexandrom Hedison. Njih dve su se pojavile na naslovnoj strani The Advocate-a; ironično, njihova naslovna stana se pojavila pošto je njihov raskid bio objavljen novinarima.[15] Od 2004. Ellen je u vezi sa glumicom Portia de Rossi. Nakon ukidanja zabrane istopolnih brakova u Kaliforniji, DeGeneres je objavila u svojoj emisiji da su de Rossi i ona verene. [16][17] Njih dve su se venčale 16. avgusta, 2008. godine na ceremoniji održanoj u njihovoj kući sa devetnaest zvanica.[18] Nakon Proposition 8, koji je ukinuo istopolne brakove u Kalifoniji, zakonski status njihovog braka je bio doveden u pitanje, ali je Vrhovni sud potvrdio brakove sklopljene pre 4. novembra, 2008. [19][20]

Njih dve žive u kući na Beverly Hillsu, sa tri psa i četiri mačke[21] i obe su veganke.[22] Portia je septembra, 2010. godine promenila svoje prezime u DeGeneres.[23]

Njen brat, Vance se pojavio u seriji Ellen, 1994. godine.

Njena majka, Betty DeGeneres je u svojoj knjizi Love, Ellen, opisala da je u početku bila šokirana kada joj je Ellen rekla da je lezbejka, ali da je kasnije postala njena najveća podrška. Betty je članica PFLAG-a i učestvovala je u projektima Human Rights Campaign-a.

Godine 2007, Forbes je procenio njenu imovinu na US$65 miliona.[24]

Rad[uredi | uredi kod]

Ellen DeGeneres na dodeli Emmy Awards

Televizija[uredi | uredi kod]

Godina Naslov Uloga Beleške
1988 Women of the Night Comedy Special
1989 Open House Margo Van Mete Epizoda: "The Bad Seed"
Epizoda: "Let's Get Physicals"
1992 Laurie Hill Nancy MacIntyre Epizoda: "Pilot"
Epizoda: "The Heart Thing"
Epizoda: "Walter and Beverly"
1994–1998 Ellen Ellen Morgan 109 epizoda
1995 Roseanne Dr. Whitman Epizoda: "The Blaming of the Shrew"
1998 Mad About You Nancy Bloom Epizoda: "The Finale"
2000 If These Walls Could Talk 2 Kal Segment: "2000"
2001 On the Edge Operaterka Segment: "Reaching Normal"
2001–2002 The Ellen Show Ellen Richmond 18 epizoda
2003 Ellen DeGeneres: Here and Now Comedy Special
MADtv
2003– The Ellen DeGeneres Show TV show
2004 E! True Hollywood Story
Six Feet Under Epizoda: "Parallel Play"
2007 Ellen's Really Big Show
Sesame Street Epizoda: "The Tutu Spell"
Forbes 20 Richest Women in Entertainment
The Bachelorette
2007–2008 American Idol Epizoda: "Idol Gives Back 2007"
"Idol Gives Back 2008"
2008 Ellen's Even Bigger Really Big Show Comedy Special
2009 Ellen's Bigger, Longer & Wider Show Comedy Special
So You Think You Can Dance Gostujuća članica žirija
2010– American Idol Članica žirija
2010 The Simpsons Epizoda: "Judge Me Tender"

Filmovi[uredi | uredi kod]

Godina Film Uloga Beleške
1990 Arduous Moon Kratki film
1991 Wisecracks Dokumentarni film
1993 Coneheads Coach
1994 Trevor Kratki film
1996 Ellen's Energy Adventure Kratki film
Mr. Wrong Martha Alston
1998 Goodbye Lover Sgt. Rita Pompano
Dr. Dolittle Prologue Dog glas
1999 EDtv Cynthia
The Love Letter Janet Hall
2003 Pauly Shore Is Dead
Finding Nemo Dory glas
2004 My Short Film Kratki film

Knjige[uredi | uredi kod]

  • My Point...And I Do Have One (1995)
  • The Funny Thing Is... (2003)
  • Seriously, I'm Kidding

Diskografija[uredi | uredi kod]

Nagrade[uredi | uredi kod]

Daytime Emmy Awards

Emmy Awards

  • 1997 Outstanding Writing in a Comedy Series, Ellen (za "The Puppy Episode")

People's Choice Awards

  • 2007 Favorite Daytime Talk Show Host
  • 2007 Favorite Funny Female Star
  • 2006 Favorite Daytime Talk Show Host
  • 2006 Favorite Funny Female Star
  • 2005 Favorite Daytime Talk Show Host
  • 2005 Favorite Funny Female Star

Kids Choice Awards

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Ellen DeGeneres Biography (1958-)
  2. DeGeneres, Betty (2000). Love, Ellen: A Mother/Daughter Journey. HarperCollins Publishers. str. 22, 27. ISBN 0688176887. 
  3. 3,0 3,1 The Comedy Couch - Ellen Degeneres Interview
  4. 4,0 4,1 „About Ellen DeGeneres | EllenTV.com”. Arhivirano iz originala na datum 2010-03-06. Pristupljeno 2010-04-30. 
  5. Caryn James (13. 04. 1997.). „A Message That's Diminished by the Buildup”. The New York Times. Pristupljeno 14. 03. 2008. 
  6. Andrew Stanton je ovo rekao u komentarima koji se nalaze na DVD izdanju filma.
  7. Bob Sassone (19. 07. 2007.). „The Emmys: More thoughts and theories”. TV Squad. Arhivirano iz originala na datum 2008-10-02. Pristupljeno 30. 4. 2010. 
  8. Neal Justin (16. 11. 2007.). „Television: Tears, strike aside, Ellen shows go on”. Minneapolis St. Paul Star Tribune. Arhivirano iz originala na datum 2007-12-21. Pristupljeno 30. 4. 2010. 
  9. Seth Abramovitch (09. 11. 2007.). „Ellen DeGeneres Speaks Only In Exotic Birdcalls As A Gesture Of Writer Solidarity”. Defamer (Gawker Media). Arhivirano iz originala na datum 2012-10-06. Pristupljeno 30. 4. 2010. 
  10. Finke, Nikki (9. 11. 2007). „WGAE States Ellen "Not Welcome In NY"”. Deadline Hollywood Daily. Arhivirano iz originala na datum 2007-12-12. Pristupljeno 30. 4. 2010. 
  11. Finke, Nikki (9. 11. 2007). „URGENT! AFTRA Defends Ellen; Rep Says She "Has Done Nothing" To Violate WGA”. Deadline Hollywood Daily. Arhivirano iz originala na datum 2007-12-13. Pristupljeno 30. 4. 2010. 
  12. Finke, Nikki (10. 11. 2007). „WGAE Replies To AFTRA About Ellen Mess”. Deadline Hollywood Daily. Arhivirano iz originala na datum 2007-11-20. Pristupljeno 30. 4. 2010. 
  13. 'American Idol': Ellen DeGeneres to replace Paula Abdul as judge
  14. „Heche: My father sexually abused me”. CNN Entertainment. 5. 09. 2001.. Arhivirano iz originala na datum 2013-04-03. Pristupljeno 2010-04-30. 
  15. Lo, Malinda (14.12.2004). „Ellen and Alex Break Up”. AfterEllen.com. Arhivirano iz originala na datum 2012-05-26. Pristupljeno 30.4.2010. 
  16. Alonso Duralde (17. 05. 2008.). „Ellen and Portia to Tie the Knot”. The Advocate. Pristupljeno 19. 05. 2008. 
  17. Ellen DeGeneres (19. 05. 2008.) (.SWF). DeGeneres, de Rossi Engaged (Video). Los Angeles: The Ellen DeGeneres Show. Event occurs at time 00:00:00 to 00:01:15 (inclusive). Arhivirano iz originala na datum 2008-05-18. Pristupljeno 19. 05. 2008. 
  18. Television presenter Ellen DeGeneres marries lesbian lover Portia de Rossi: TV presenter Ellen DeGeneres has tied the knot with lesbian lover Portia de Rossi Arhivirano 2010-06-26 na Wayback Machine-u by Anita Singh, 18 Aug 2008. UK Telegraph
  19. „Election Night Results - CA Secretary of State”. California Secretary of State. November 5, 2008. Arhivirano iz originala na datum 2018-07-14. Pristupljeno 05. 11. 2008. 
  20. Lisa Leff (13. 10. 2008.). „Gay couples rush to wed ahead of Calif. election”. Associated Press. Pristupljeno 01. 11. 2008. 
  21. Dhalwala, Shruti (21. 06. 2008.). „"Ellen Gives Portia Pink Diamonds for 'Dream Wedding'"”. People. Pristupljeno 23. 06. 2008. 
  22. Setoodeh, Ramin (6. 09. 2008.). „Ellen’s Big Gay Wedding”. Newsweek. 
  23. „Portia DeGeneres Makes it Official”. The Advocate. 23. 9. 2010. Pristupljeno 24. 9. 2010. 
  24. Lea Goldman and Kiri Blakeley (18. 01. 2007.). „20 Richest Women in Entertainment”. Forbes. Pristupljeno 19. 5. 2008.