Double Indemnity

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Double Indemnity (razvrstavanje).
Double Indemnity

Barbara Stanwyck i Fred MacMurray u sceni filma
Režija Billy Wilder
Producent Buddy DeSylva
Joseph Sistrom
Scenario Billy Wilder
Raymond Chandler
Predložak Double Indemnity; autor:
James M. Cain
Naracija Fred MacMurray
Uloge Fred MacMurray
Barbara Stanwyck
Edward G. Robinson
Muzika Miklós Rózsa
Fotografija John F. Seitz
Montaža Doane Harrison
Distribucija Paramount Pictures (originalni)
Datum(i) premijere
6. septembar 1944 (1944-09-06)
Trajanje 107 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 980.000 $[1]
Bruto prihod 5,000.000 $

Double Indemnity (sh. Dvostruko osiguranje) je američki crno-bijeli kriminalistički film snimljen 1944. godine u režiji Billyja Wildera, koji se smatra jednim od prvih, odnosno najboljih ostvarenja žanra film noir.

Scenarij, koji je napisao poznati pisac hardboiled romana Raymond Chandler (i koji se nakratko pojavljuje u samom filmu), se temelji na istoimenoj knjizi Jamesa M. Caina. Protagonist, koga tumači Fred MacMurray, je Walter Neff, agent osiguravajućeg društva kojega zavede lijepa domaćica Phyliss Dietrichson, čiji lik tumači Barbara Stanwyck. Radnja, prikazana u flashbacku, prikazuje kako Phyliss zavodi Waltera, nagovara ga da ugovori izdašnu policu osiguranja za muža, a potom ga ubije i sve prikaže kao nesretni slučaj, ali i da njihov plan poremeti istraga koju provodi Walterov kolega, mentor i najbolji prijatelj Barton Keyes (koga tumači Edward G. Robinson).

Film je zbog moralno problematičnih likova imao problema sa cenzorskim Breenovim uredom (te su pojedini dijelovi scenarija morali biti izmijenjeni, a scene izbačene), a scenarist Chandler i režiser Wilder se nisu dobro slagali na setu; Stanwyck je prilično nevoljko pristala na ulogu femme fatale, a za "tvrdog" protagonista je izabran relativno nepoznati MacMurray, dotada specijaliziran za komedije. Usprkos svega, Double Indemnity je imao izvrsne kritike, kao i veliki komercijalni uspjeh. Bio je nominiran za sedam Oscara, a nije dobio nijedan. Usprkos toga, danas uživa reputaciju jednog od najboljih i najuticajnjih ostvarenja svog vremena.

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Sikov, Ed (1998). On Sunset Boulevard: The Life and Times of Billy Wilder. New York: Hyperion. ISBN 978-0-7868-6194-1. p. 211

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Streaming audio