Kiss Me, Stupid

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kiss Me, Stupid
Kim Novak (desno) u sceni filma
RežijaBilly Wilder
ProducentBilly Wilder
ScenarioBilly Wilder
I.A.L. Diamond
PredložakL'ora della fantasia; autor:
Anna Bonacci
UlogeDean Martin
Kim Novak
Ray Walston
Felicia Farr
Cliff Osmond
MuzikaAndré Previn
FotografijaJoseph LaShelle
MontažaDaniel Mandell
StudioThe Mirisch Corporation
DistribucijaLopert Pictures Corporation
United Artists
Datum(i) premijere
22. 12. 1964 (1964-12-22)
Trajanje126 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod5,000.000 $[1]

Kiss Me, Stupid (sh. Poljubi me, budalo) je američka crno-bijela filmska komedija snimljena 1964. godine u režiji Billyja Wildera. Predstavlja adaptaciju komada L'ora della fantasia italijanske spisateljice Anne Bonacci koja je 1952. u Italiji poslužio kao predložak za film Moglie per una notte. Radnja prikazuje kako se pjevačkoj superzvijezdi po imenu Dino (koga tumači Dean Martin) prilikom vožnje pokvari automobil te ga je prisiljen popraviti u provincijskom gradiću u Nevadi, a što lokalni učitelj klavira i amaterski kompozitor (koga tumači Ray Walston) vidi kao priliku za promociju svojih pjesama, te mu "namješta" lokalnu prostitutku (čiji lik tumači Kim Novak).

Wilder je film originalno namijenio za Marilyn Monroe, ali je nakon njene smrti ulogu preuzela Novak, kojoj je to predstavljao povratak na film nakon dvogodišnje pauze. Lik "Dina" je velikim dijelom osmišljen prema stvarnoj ličnosti Deana Martina, koji je tada uživao vrhunac popularnosti. Kiss Me, Stupid mu je dao priliku da iznese svoje mišljenje o tadašnjim aktualnim događajima, pa Wilderov film predstavlja jedan od prvih u kome se spominjala beatlemanija, a "Dino" u njemu tvrdi da će Beatlese na kraju svrgnuti s vrha top-lista, što se kasnije stvarno (iako nakratko) dogodilo.

Kritičari su, pak, bili izuzetno neskloni prema filmu, koji je velikim dijelom koristio tada već primjetno labavljenje hollywoodskog cenzorskog kodeksa kako bi u njega ubacio "vrckavije" sadržaje i nešto eksplicitnije reference na seks. Kiss Me, Stupid je zbog toga proglašen vulgarnim, a ni komercijalni rezultati nisu dobri, a što se najčešće tumači Wilderovom odlukom da ga snima u crno-bijeloj tehnici, koja je u to vrijeme publici sve manje atraktivna i "nedostojna" pravog hollywoodskog hita. Kasniji kritičari su prema Kiss Me, Stupid bili daleko blagonakloniji.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. "Top Grossers of 1965", Variety, January 5, 1966. p. 36. "Anticipated rentals accruing distributors in North America."

Vanjske veze[uredi | uredi kod]