The Emperor Waltz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Carski valcer.
The Emperor Waltz
japanski poster iz 1953. godine
RežijaBilly Wilder
ProducentCharles Brackett
Scenario
  • Billy Wilder
  • Charles Brackett
Uloge
MuzikaVictor Young
FotografijaGeorge Barnes
MontažaDoane Harrison
StudioParamount Pictures
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
30. 4. 1948 (1948-04-30) (London)
Trajanje106 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet3,8 mil. $[1][2]
Bruto prihod4 mil. $ (SAD i Kanada) [3][4]

The Emperor Waltz (sh. Carski valcer) je američki filmski mjuzikl snimljen 1948. godine u režiji Billyja Wildera. Scenario su napisali Wilder i Charles Brackett inspirirani historijskom anegdotom o danskom pronalazaču Valdemaru Poulsenu koji je početkom 20. vijeka tadašnjem austro-ugarskom caru Franji Josipu I demonstirao uređaj za snimanje zvuka nadajući se da će dvor financirati njegovu masovnu proizvodnju. Protagonist filma, koga tumači Bing Crosby, je američki trgovački putnik koji dolazi u Beč kako bi uvjerio cara (koga tumači Richard Haydn) da za potrebe da kupi gramofon i tako potakne prodaju tih novih uređaja među stanovništvom. Radnja prikazuje kako njegov zadatak zakomplicira to što se zaljubi u lijepu aristokratkinju (čiji lik tumači Joan Fontaine) povezanu sa carskom porodicom.

Wilder je, nedugo nakon trijumfa sa filmom The Lost Weekend, originalno namjeravao snimiti posvećen pripadnicima američkih oružanih snaga stacioniranim u Evropi poslije Drugog svjetskog rata (a što će se kasnije pretvoriti u A Foreign Affair). Kada se pripremao za snimanje filma, posjetio je Evropu i bio duboko potresen tragovima ratnih razaranja kao i otkrićem nacističkih koncentracionih logora. Zbog toga je privremeno odustao od tog filma i umjesto toga je odlučio snimiti "laganu" muzičku komediju, koja je također trebala predstavljati svojevrsni nostalgični homage njegovoj rodnoj Austriji.

Wilder je osigurao angažman Crosbyja, koji je tada uživao vrhunac popularnosti, te od studija Paramount Pictures uspio ishoditi ne samo odobrenje projekta, nego i tada relativno skupi film u boji. Snimanje su, međutim, obilježili brojni problemi, prije svega vezani uz to da se Crosby sa njime sukobljavao na setu, ali i loše vremenske prilike u kanadskom nacionalnom parku Jasper čije su lokacije "glumile" austrijske Alpe. Pored toga se Wilder još uvijek nije najbolje snalazio sa novom tehnologijom, te je bio nezadovoljan bojama i izgledom vegetacije i rekvizita koja je bila drukčija od one koju je zamislio, odnosno se sjećao iz svoje mladosti. Iako je bio dovrešn još 1946. godine, u kino-dvoranam se pojavio tek dvije godine kasnije. Usprkos svega, The Emperor Waltz je imao relativno solidne komercijalne rezultate, a kasnija kritika prema njemu nije imala prevelike zamjerke.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Fusnote
  1. Biggest Film Firm: Paramount's Puzzler: Will Attendance Slide Be Brief or Prolonged? BY JOSEPH W. TAYLOR Staff Correspondent of THE WALL STREET JOURNAL. Wall Street Journal (1923 - Current file) [New York, N.Y] 21 July 1947: 1.
  2. Drugi izvor kao cijenu filma navodi 4 mil. $ Variety 18 February 1948 p7
  3. "All-Time Top Grossers", Variety, 8 January 1964 p 69
  4. "Top Grossers of 1948", Variety 5 January 1949 p 46
  5. Bookbinder 1977, p. 179.
  6. „Full cast and crew for The Emperor Waltz”. Internet Movie Database. Pristupljeno 1. XII 2012. 
Literatura

Vanjske veze[uredi | uredi kod]