Adidas

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Adidas AG
Vrsta Javna
Osnovana 1924
Osnivač(i)Adolf Dassler
Trenutno sjedište Njemačka Herzogenaurach, Njemačka
Ključne osobeHerbert Hainer, CEO
PredsjednikHans Friderichs
IndustrijaSportska odjeća, Sportska oprema
ProizvodiSportske tenisice, odjeća, Sportska oprema, dodatna oprema
Prihod 10.799 bilijuna (2008)
Broj zaposlenih38,980 (2008)
Web-stranicawww.adidas-group.com
Adidas Response Trail 16 – model sportske tenisice za trčanje

Adidas AG je njemačka tvornica za proizvodnju sportske opreme. Adidas je članica Adidas grupe koja koju čini više tvornica sportske opreme, a to su Reebok, TaylorMade-adidas i Rockport. Osim sportske obuće još proizvode razne proizvode kao ruksake, majice i drugu sportsku opremu. Trenutno je najjača tvornica sportske opreme u Europi, a druga u Svijetu (prva je Nike iz SAD-a). Zaštitni znak ove robne marke su tri paralelne crte, koje su trenutno Adidasov službeni logo. U 2008. godini tvrtka Adidas je zaradio 10.799 bilijuna , dok je u 2007. godini zaradio 10,299 bilijuna .

Povijest[uredi | uredi kod]

Adolf Dassler je nakon što se vratio iz Prvog svjetskog rata počeo izrađivati sam sebi sportsku obuću u svom rodnom Herzogenaurachu u Bavarskoj. 1924. godine mu se u izradi sportske obuće pridružio njegov brat Rudolf Dassler s kojim je te iste godine osnovao tvrtku Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Sportska oprema braće Dassler). Tijekom Olimpijskih igara 1928. njihova tvrtka je opremala nekoliko sportaša. Tada dolazi do razvoja tvrtke, a osobito nakon što su izradili sportske cipele za Jessea Owensa prigodom Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine. Tijekom Drugog svjetskog rata Adidas je proizvodio opremu za Njemačku vojsku. 1948. godine dolazi do razilaženja braće Dassler, Rudi Dassler osniva Pumu, a Adolf i dalje ostaje u Adidasu. 18. kolovoza 1949. Adolf Dassler mjenja ime tvrtki iz Gebrüder Dassler Schuhfabrik u Adidas. Naziv tvrtke Adidas je stvoren od nadimka i prezimena njegova osnivača Adi (bio je nadimak od Adolfa) i Das (su prva tri glasa od njegova prezimena Dassler).

Proizvodi[uredi | uredi kod]

Adidas trenutno oprema na stotine sportaša i momčadi diljem svijeta u raznim sportovima. Proizvodi opremu atletiku, nogomet, tenis, golf, kriket i lacrosse.

Nogomet[uredi | uredi kod]

Jedan od glavnih Adidasovih proizvoda u nogometu su nogometni dresovi i kopačke. Također proizvode i nogometne lopte, pa tako gotovo svako veće nogometno natjecanje na svijetu ima službene lopte od Adidasa, npr. (Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006.). Mnogom momčadima i igračima diljem svijeta su glavni sponzori, među njima su i neke najbolje svjetske reprezentacije kao Argentina, Francuska i Španjolska itd., ali i najbolji nogometni klubovi kao Chelsea FC, Liverpool FC, Real Madrid i AC Milan.

Tenis[uredi | uredi kod]

Adidas sponzorira mnogo tenisača i izrađuje teniske rekete.Marcos Baghdatis, Ana Ivanović i Marija Šarapova samo su neki od tenisača i tenisačica kojima je sponzor Adidas.

Slogan[uredi | uredi kod]

Trenutno u svijetu nogometa slogan Adidasa je Impossible is Nothing (ništa nije nemoguće), dok u svijetu košarke slogan je Believe In Five (Vjerujte u pet).

Adidas Originali[uredi | uredi kod]

Nakon linije casual odjeće, Adidas je sredinom 90-ih godina razdijelio brand u tri glavne skupine, svaki s vlastitim obilježjima. Adidas performance je napravljen za sportaše, Adidas Originals se fokusira na modu i životni stil, dok Y-3 trenutno rade modni dizajneri Yohji Yamamoto i Lawrence Dawanyi, a u prodaju bi trebao izaći do ljeta 2009. godine.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

Adidas je za sponzoriranje Olimpijskih igara u Pekingu 2008. potrošio 70 milijuna , te je zbog toga bio kritiziran sa svih strana.

Osim toga, za ovu trvtku bilježi se još jedna zanimljivost. Poslovaje je bilo na rubu propasti kada je 1999. godine na progrešan način implementiran informacijski sustav logike i proadaje. Zbog pogrešaka u vođeju projkta i pogrešnom shvaćanju uloge informatike u poslovanju, korporacija dva mjeseca nije znala pravo stanje zaliha milijuna svojih proizvoda. Problemi u logistici kulminirali su padom prodaje od 90% i velikim financijskim gubicima.

Izvori[uredi | uredi kod]

1. Poslovna informatika, udžbenik za Ekonomski fakultet, skupina autora, 2009. godina

Vanjske veze[uredi | uredi kod]