Lakros

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lacrosse u dvorani

Lacrosse je momčadski sport s loptom. Igraju ga dvije momčadi s po 10 igrača, 9 u polju i 1 vratar, odnosno dvije djevojčadi s po 12 igračica, 11 u polju i 1 vratarka. Cilj igre je teškom gumenom loptom postići pogodak, koristeći pri tome štap s pričvršćenom mrežicom na vrhu (sliči na reket s opsega 20 cm) za dodavanje lopte suigraču ili šut na gol.

Štap za lacrosse

Lacrosse se uglavnom igra na otvorenom, na travnatim terenima, iako postoji i dvoranska varijanta. Domenzije terena na otvorenom su slične dimenzijama nogometnog igrališta, i iznose 100x50 metara. Gol je dimenzija 180x180 cm te opremljen mrežom sličnom onoj na golu u hokeju na ledu.

U dva navrata se ovaj sport našao i na programu Olimpijskih igara, više o tome u članku Lacrosse na Olimpijskim igrama.

Danas je ovaj sport raširen uglavnom na sjeverno-američkom kontinentu, i to u SAD i Kanadi, ali i u Francuskoj i Engleskoj. Posebno je čest studentski sport na sjevernoameričkim sveučilištima. Izvan tog područja lacrosse nije previše popularan sport.

Igra potječe od jedne indijanske igre koju su igrali Indijanci sa područja sjevernog SAD-a i južne Kanade. Igra je služila ratnicima za izoštravanje ratničkih vještina, ali imala je i vjersku podlogu.

Danas postoji inačica lacrossea koju Indijanci i dan-danas igraju, samo što je ta indijanska inačica dosta grublja od natjecateljskog lacrossea.