Abd al-Malik ibn Marvan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Abd al-Malik ibn Marvan
Kalif Omejadske dinastije
Abd al-Malik prikazan na kovanici
Vladavina685–705
Rođen/a646
Mjesto rođenjaMeka
Umro/la705
PrethodnikMarwan I
NasljednikAl-Walid I
PotomstvoAl-Walid I, Hisham, Abdallah, Sulayman, Maslamah, Yazid II
DinastijaOmejadi
OtacMarwan I

`Abd al-Malik ibn Marwan (arapski: عبد الملك بن مروان‘Abd al-Malik ibn Marwān; 646–705) bio je 5. po redu omejadski kalif.

Abd-al-Malik, koji se opisuje kao izuzetno obrazovan i prosvijećen vladar, je ma mjesto kalifa je došao nakon abdikacije svog oca Marvana I. Prve godine vladavine mu je obilježila Druga Fitna, odnosno nastojanje da ujedini islamsko carstvo razdirano vjerskim i političkim sukobima.

Usprkos toga, Kalifat je bio dovoljno snažan da godine 686. pokrene veliki pohod na Sjevernu Afriku prilikom koga su poraženi Bizantinci i Berberi i povraćena muslimanska Ifrikija. Pohodi u Africi su se nastavili za cijelo vrijeme Abd al-Malikove vladavine, pri čemu je 695. zauzeta Kartagina, a do 705. cijela sjeverna obala Afrike (sa izuzetkom Ceute) stavljena pod arapsko-muslimansku vlast.

Godine 692. je ugušio ustanak u Hedžasu, koji je bio vodio Abd Allah ibn al-Zubayr, pri čemu su njegove trupe, koje je vodio Al-Hajjaj ibn Yusuf, opsjele i zauzele Meku. Nešto kasnije je ugušen ustanak u današnjem Iraku, a al-Hajjajove trupe odatle krenule na današnji Turkestan koji je velikim dijelom stavljen pod arapsko-muslimansku kontrolu.

Abd al-Malik je posljednje godine života proveo u relativnom miru te se mogao posvetiti unutrašnjim reformama. Od njih je najvažnija bilo uvođenje arapskog kao službenog jezika u cijelom Kalifatu. Osim toga je uveo novu poštansku službu, te, u nastojanju da opravi oštećenja Kabe u borbama, uveo običaj da se prekriva svilom. Najpoznatiji je, međutim, po tome što je u Jeruzalemu dao sagraditi Kupolu na stijeni.

Naslijedio ga je sin Al-Valid I, a još tri sina su mu također kasnije postali kalifi.

Ibn Haldun je u 14. vijeku je opisao Abd al-Malika kao jednog od najvećih i najuspješnijih muslimanskih vladara.

Reference[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Abd al-Malik ibn Marvan
Sunitske titule
Prethodi:
Ibn Al-Zubayr
Islamski kalif
692–705
Slijedi:
Al-Walid I
Kraljevske titule
Prethodi:
Marwan I
Omejadski kalif
685–705
Slijedi:
Al-Walid I