Al-Valid II

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Al-Walid II)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Walid ibn Yazid ili Walid II (? - 16. april 744) (arapski: الوليد بن يزيد‎) bio je omejadski kalif koji je vladao od 743. do svoje smrti 744. Naslijedio je svog strica, kalifa Hišama ibn Abd al-Malika.

Još prije dolaska na vlast, Walid je uživao lošu reputaciju zbog sklonosti piću, što se smatralo neprimjerenim za muslimana, a pogotovo budućeg kalifa. Hišam ga je zbog toga nastojao disciplinirati šaljući u progonstvo njegove prijatelje i ukidajući mu džeparac. Međutim, prije nego što je stigao imenovati prikladnijeg nasljednika, Hišam je početkom 743. umro.

Walid je na sebe odmah privukao neprijateljstvo brojnih članova porodice koji su ga smatrali lošim izborom za kalifa, ali i javnosti kojoj se nije sviđalo njegovo pijančevanje, nemoral i organiziranje konjskih utrka. Walid je, smatrajući opasnošću, uhapsio i dao mučiti svog rođaka, popularnog generala Sulejmana ibn Hišama. U međuvremenu je njegov rođak Jezid ibn al-Walid počeo propovijedati protiv kalifovog nemorala. To je potaklo generala Marvan ibn Muhameda pa pokrene vojsku na Damask. Kalif se sklonio u zamak izvan grada i odatle pružao žestok otpor pobunjenicima, ali je na kraju poginuo. Naslijedio ga je Jezid, koji će kasnije postati poznat kao Jezid III.

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Hisham
kalif
743–744
Slijedi:
Yazid III