Jezid III

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Yazid ibn al-Walid ibn 'Abd al-Malik ili Yazid III (701 - 3/4. oktobar 744) (arapski: يزيد ابن الوليد ابن عبد الملك‎) bio je omejadski kalif koji je vladao šest mjeseci - od 15. aprila do smrti 3/4. oktobra 744.

Bio je sin kalifa Valida I i perzijske princeze koja je kalifu poklonjena kao konkubina.[1] Perzijski historičar Al-Tabari citira pjesmu u kojoj se Jezid hvali svojim perzijskim porijeklom, a opisuje ga kao "visokog i naočitog".

Jezid je pažnju svojih suvremenika daleko više privukao time što je otvoreno kritizirao svog brata, kalifa Valida II, koga je optuživao za pijančevanje, "nemoral" i diskriminaciju ne-arapskih muslimana. Validovo utamničenje i mučenje popularnog generala Sulejmana ibn Hišama je dovelo do eskalacije nezadovoljstva i oružane pobune na čije je čelo stao general Marvan ibn Muhamed. U njoj je al-Valid poginuo, a Jezid je postao novi kalif.

Jezid je po dolasku na vlast obećao kako će sniziti poreze, ukinuti ugnjetavanje dotada potlačenih te abdicirati nakon što islamsku državu dovede u red. Za nasljednika je odabrao svog brata Ibrahima. Međutim, nije dugo vladao. Nakon nepunih šest mjeseci je umro, što historijski izvori pripisuju tumoru mozga. Njegova je smrt izazvala novi građanski rat, jer je Marvan ibn Muhamed odbio prihvatiti Ibrahima za novog kalifa.

Literatura[uredi | uredi kod]

  1. Philip Khuri Hitti, History Of Syria (Gorgias Press LLC, 2004), 489
Prethodi:
Al-Walid II
kalif
744
Slijedi:
Ibrahim