100 najznamenitijih Srba

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Korice knjige

100 najznamenitijih Srba naziv je knjige (ISBN 86-82273-08-X; (COBISS-Sr)) koja je izdana 1993. godine, a u kojoj su sadržane biografije 100 ljudi koji su, prema mišljenju njenog stručnog odbora, zaslužili da se nazivaju najznamenitijim Srbima. Ta je knjiga štampana 1993. godine na 20+617 strana, a zatim je 2001. doživela drugo izdanje (COBISS-Sr), sa izvodima na više stranih jezika, na 20+631 strana, do je 2009. godine izdano treće, dopunjeno i izmenjeno izdanje na srpskom jeziku (COBISS-Sr).

Stručni odbor su činili: dr Sava Vuković, episkop šumadijski; dr Pavle Ivić, akademik; dr Dragoslav Srejović, akademik; dr Dejan Medaković, akademik, predsednik odbora; dr Dragomir Vitorović, akademik; dr Vasilije Krestić, akademik; dr Miroslav Pantić, akademik; dr Danica Petrović.

Spisak[uredi | uredi kod]

Ovo su 100 najzamenitijih Srba prema navodima u istoimenoj knjizi:

Kriteriji za uvrštavanje i kontroverze[uredi | uredi kod]

Kada je stručni odbor zaključavao spisak godine 1993, jedan od kriterija je bio da osoba koja ulazi u njega ne sme biti među živima. To je za posledicu imalo da su od 100 osoba sa spiska samo njih dve - Meša Selimović i Vasko Popa - rođene u 20. veku. Time se postavilo pitanje njegove merodavnosti.

Daleko ozbiljniji problem je bio u tome što je spisak zaključen u doba ratova prouzrokovanih raspadom Jugoslavije, kao i od institucije koju su mnogi u to doba držali oličenjem, odnosno jednim od izvora velikosrpskog nacionalizma. Stoga se postavilo pitanje ne samo njegove merodavnosti, nego i objektivnosti, što se pogotovo odnosi na ličnosti kao što su Ruđer Bošković, Ivan Gundulić, Ivo Andrić, Meša Selimović, o čijoj pripadnosti srpskom etničkom korpusu ne postoji opšti konsenzus.

Kontroverze je izazvalo i uvrštavanje Milana Nedića, s obzirom na njegovu reputaciju nacističkog kolaboracionista u drugom svetskom ratu.