Холандска језичка унија

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nederlandse Taalunie.PNG

Холандска језичка унија је међународна организација која се бави холандским језиком. Организацију су 9. септембра 1980. основали представници Холандије и Белгије, а 2005. се, као придружени члан, у рад организације укључио и Суринам.

Стандардни језик[uredi - уреди | uredi kôd]

Groene Boekje 1954.png

Један од најважнијих задатака Холандске језичке уније је стандардизација холандског језика на међународном нивоу.

Године 1995. Унија је покренула реформу ортогафије холандског језика са нагласком на реформи интерфикса у великом броју сложеница. Најпознатија Унијина публикација је Woordenlijst Nederlandse taal (енг. Word list of the Dutch language) уобичајено звана Groene boekje (енг. Green booklet), која је службена ортографска и граматичка референца за холандски језик.

Најновија верзија публикације (објављена 2005.) није најбоље прихваћена због измена у правопису холандског језика, реформисаном 1996. У децембру 2005. већина најугледнијих холандских медија најавила је бојкот овог правописа. Унија је у августу 2006. издали Белу књигу са различитим упутствима везаним за службени правопис. Тренутнос су у Холандији у употреби оба правописа — зелени у школама и другим институцијама, а бели у штампаним медијима и на телевизији. У Белгији је слична реформа прихваћена без већег отпора јавности.

Речници[uredi - уреди | uredi kôd]

Унија издаје речник Van Dale који је прихваћен као службени речник холандскога језика. Речник има три тома (A-I, J-R, S-Z) , а допуњава се сваких 7-8 година. Четрнаесто издање овог речника објављено је 2005.

Други речник холандског језика је историјски речник Woordenboek der Nederlandsche Taal у којему су садржане речи коришћене од 1500. до данас. Рад на речнику започео је још 1864, а завршен је 1998. када је објављен његов последњи, 43. том. Речник има око 400 000 речи и 49 225 фраза, а послагани томови речника заузимају простор од три метра. Године 2001. објављена су три додатна тома са речима насталим у 20. веку које нису биле увршћена у објављене томове. Овај је речник издао Институт за холандски језик (Šablon:Јез-хол) и доступан је и на интернету.

Организација[uredi - уреди | uredi kôd]

Map of the Dutch World.svg

Холандска језичка унија активна је и у Индонезији и Јужноафричкој Републици, државама које имају историјске везе са холандским језиком. Једини задатак уније је промоција холандскога језика и литературе па се не може поредити са организацијама као што су Заједница држава португалског говорног подручја, Франкофонија или Организација ибероамеричких држава.

Чланице[uredi - уреди | uredi kôd]

Чланица Врста чланства
Flag of Belgium (civil).svg
Белгија
пуноправна чланица
Flag of the Netherlands.svg
Холандија
пуноправна чланица
Flag of Suriname.svg
Суринам
придружени члан
Flag of Aruba.svg
Аруба
кандидат за чланство
Flag of Curaçao.svg
Курасао
кандидат за чланство
Flag of Sint Maarten.svg
Свети Мартин
кандидат за чланство

Види још[uredi - уреди | uredi kôd]

Референце[uredi - уреди | uredi kôd]

Службена страница[uredi - уреди | uredi kôd]