Frankofonija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Frankofonija
La Francophonie
Zastava Frankofonije

Zastava Frankofonije, koja simbolizira pet kontinenata, usvojena je 1987. na prijedlog Nigera

Službeni jezik francuski
Tajnik Abdou Diouf (od 2002.)
Osnovana 1970.
Broj članica 49
(plus 4 pridružene i 10 promatrača)
Sjedište Pariz, Francuska
Službena internet stranica Službena internet stranica Frankofonije Arhivirano 2006-05-18 na Wayback Machine-u
(na francuskom)

Frankofonija (fr. La Francophonie; službeni naziv: Međunarodna organizacija Frankofonija, fr. l'Organisation internationale de la Francophonie) je međunarodna organizacija koja predstavlja skup država, zemalja i regija koji koriste francuski kao nacionalni jezik, službeni jezik, jezik međunarodne komunikacije i kao radni jezik. Frankofonija je francuski izraz, skovan 1880. od strane francuskog geografa Onésimea Reclusa, brata Elisée Reclusa, kojim je označio zajednicu ljudi i država koje koriste francuski jezik.

Frankofoniju čini 49 zemalja članica, četiri (Albanija, Andora, Grčka, Republika Makedonija) pridružene zemlje i deset zemalja (Armenija, Austrija, Hrvatska,Bosna i Hercegovina Gruzija, Mađarska, Litva, Poljska, Češka, Slovačka, Slovenija i Srbija) promatrača na summitima ove organizacije. U svakoj od ovih zemalja francuski jezik se koristi bar u minimalnoj mjeri. Nekoliko zemalja članica imaju loš položaj u zaštiti ljudskih prava i promicanju demokracije. Predložene mjere u vidu sankcija su raspravljane nekoliko puta, ali nisu odobrene.

Moderna Frankofonija je stvorena 1970. Njen moto je jednakost, komplementarnost i solidarnost (égalité, complémentarité, solidarité). U početku, Frankofonija je bila mali klub sjevernih zemalja u kojima se govori francuski, dok je danas to važna međunarodna organizacija čije zemlje članice surađuju na polju kulture, znanosti, gospodarstva, pravde i mira. Zajedno sa ostalim organizacijama kao što je UNESCO, Frankofonija radi na razvijanju lingvistike i kulture u eri globalizma. Tijesno surađuje sa nekim sličnim organizacijama španjolskog i portugalskog jezika (vidjeti: Latinska unija i CPLP).

Struktura

[uredi | uredi kod]

Međunarodna organizacija Frankofonija ima status promatrača na sjednicama Vijeća sigurnosti UN-a.

Summiti

[uredi | uredi kod]

Summiti Frankofonije se održavaju svake dvije godine, kada lideri zemalja članica imaju mogućnost razvijati strategije i ciljeve organizacije. Važno je napomenuti da je originalni osnivač Frankofonije bio Samuel de Champlain.

Prethodni summiti:

Ministarske konferencije

[uredi | uredi kod]

Stalno vijeće

[uredi | uredi kod]

Stalno vijeće Frankofonije se sastoji od veleposlanika zemalja članica i, kao ministarskim konferencijama, njegov glavni zadatak je planiranje budućih summita i nadgledanje implementacije odluka summita na bazi "dan za danom".

Međuvladina agencija

[uredi | uredi kod]

Međuvladina agencija Frankofonije je glavni operator kulturne, znanstvene, tehničke, ekonomske i pravničke kooperacije programa i odluka summita. Sjedište Agencije je u Parizu, a tri ogranka se nalaze u Librevilleu (Gabon), Loméu (Togo) i Hanoiu (Vijetnam).

Članovi

[uredi | uredi kod]
Karta Frankofonskih zemalja.

Službeni popis članica je dostupan na internet stranici Frankofonije Arhivirano 2005-12-31 na Wayback Machine-u.

Popis članica po kontinentima:

Europa

[uredi | uredi kod]

Sjeverna i Južna Amerika

[uredi | uredi kod]

Afrika

[uredi | uredi kod]

Azija

[uredi | uredi kod]

Oceanija

[uredi | uredi kod]

Povezano

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]