Lista sultanija Osmanskog carstva

Izvor: Wikipedia
Edit-find.svg Ovaj članak ili poglavlje ne citira izvore, tako da postoji verovatnoća da su neke informacije iznete u ovom članku netačne.
Možete pomoći Vikipediji unoseći odgovarajuće reference ili barem literaturu.

Ovo je spisak sultanija Osmanskog carstva. Ima ih oko 44. Prva sultanija Otomanske imperije je bila sultanija Hajme Ana, koja je bila supruga Osman-bega. Hajrandil sultanija je bila verovatno poslednja osmanska kraljica, koja je vladala verovatno do svoje smrti 1898. Najčešći termin vladajuće sultanije je bio valide sultanija, osnovan u 16. veku, za vreme vladavine sultana Murata III. Među najmoćnije žene Osmanskog carstva i valide sultanija spadaju Hafsa Hatun, Rokselana, Nurbanu i Mahpejker sultanija.

Spisak sultanija[uredi - уреди]

# Sultanija Portret Rođenje Smrt Zanimljivosti
Hajme sultanija ili Hajme Ana
Mal Hatun
Nilufer Hatun ili Hirofira
Gulčiček Hatun
Devlet Hatun
 ?
Kutahja
1411
Bursa, Osmansko carstvo
Emine Hatun
1398
Dulkadirids, Osmansko carstvo
1449
Istanbul, Osmansko carstvo
Huma Hatun
1400
Devrekani, Osmansko carstvo
1449
Bursa, Osmansko carstvo
Sultanija Mara
Mara Esfigmen.jpg 1412
Srbija
14. septembar 1487
Ježevo, Srbija
Siti Mukrime Hatun
1435 3. decembar 1487
Elbistan, Osmansko carstvo
Emine Gulbahar I
1432
Kosovo
1492
Istanbul, Osmansko carstvo
Gulbahar Hatun
1453
Trapezunt, Osmansko carstvo
1510
Trapezunt, Osmansko carstvo
Ajše Hatun I
1453
Elbistan, Osmansko carstvo
1514
Trapezunt, Osmansko carstvo
Hafsa Sultan
BustOfAyseHafsaSultan ManisaTurkey.jpg 5. decembar 1479
Krim, Ukrajina
19. mart 1534
Istanbul, Osmansko carstvo
Hatidže sultanija
1496
Istanbul, Osmansko carstvo
1538
Istanbul, Osmansko carstvo
Šah sultanija
1509
Manisa, Osmansko carstvo
1572
Istanbul, Osmansko carstvo
Fatma Sultanija 1500
Trabzon, Osmansko carstvo
1570
Istanbul, Osmansko carstvo
Sultanija Bejhan
 ?
Istanbul, Osmansko carstvo
1559
Istanbul, Osmansko carstvo
Fulane Hatun
1496
Istanbul, Osmansko carstvo
1550
Istanbul, Osmansko carstvo
Gulfem Hatun
1497
Poljska
1562
Istanbul, Osmansko carstvo
Mahidevran Gulbahar
Cvet prolećni
Haseki Mahidevran
1500
Bosfor, Osmansko carstvo
3. februar 1581
Bursa, Osmansko carstvo
Hurem sultanija ili Rokselana
Khourrem.jpg 1500 ili 1506
Rogatin, Ukrajina
18. april 1558
Istanbul, Osmansko carstvo
  • Ćerka ukrajinskog pravoslavnog sveštenika Gavrila Lisovskog
  • Prva i jedina zakonita supruga sultana Sulejmana I
  • Majka sultana Selima II
  • Vladala do svoje smrti 1558
  • Jedna od najmoćnijih žena u istoriji celoga sveta
  • Najmoćnija žena u istoriji Osmanskog carstva
  • Žena koja je uspela da zavlada čitavim svetom !
Mihrimah sultanija
Mihrimah sultan.jpg 25. mart 1522
Istanbul, Osmansko carstvo
25. januar 1578
Istanbul, Osmansko carstvo
Razije Sultana
Raziye Sultan kći Sulejmana I
1525 .
Istanbul, Osmansko carstvo
1570.
Ankara, Osmanlijsko carstvo
Fatma Sultana
Fatma Sultana kći Sulejmana I
april 1521.
Istanbul, Osmansko carstvo
1576.
Izmir,Osmansko carstvo
Sultanija Afife Nurbanu 1525
Paros, Mletačka republika
7. decembar 1583
Istanbul, Osmansko carstvo
Sultanija Safija
1550
Krf, Mletačka republika
10. novembar 1605
Istanbul, Osmansko carstvo
Handan sultanija
1576 26. novembar 1605
Istanbul, Osmansko carstvo
Mahpejker Kosem sultanija
Vera Effigies Turcorvm Imperatoris Ibrahim Filii, Et Sultanæ, Eiusdem Matris (1707).jpg 1589 ili 1590
Tinos, Osmansko carstvo
3. septembar 1651
Istanbul, Osmansko carstvo
Mahfiruze Hatidže Sultanija
1590
1621
Istanbul, Osmansko carstvo
Sultanija Turhan Hatidže
1627
Ukrajina
4. avgust 1683
Istanbul, Osmansko carstvo
Sultanija Saliha Dilašub
1627
Kosovo ili Crna Gora
4. decembar 1689
Istanbul, Osmansko carstvo
Hatidže Muazez sultanija
1628
Kraljevina Poljska
1687
Istanbul, Osmansko carstvo
Emetulah Rabija Gulnuš sultanija
De sultane-moeder.jpeg 1642
Retimno, Grčka
6. novembar 1715
Istanbul, Osmansko carstvo
Sultanija Saliha
1680
Istanbul, Osmansko carstvo
1739
Istanbul, Osmansko carstvo
Šehsuvar Sultanija
1682 27. april 1756
Istanbul, Osmansko carstvo
Amina Mihrišah Sultanija  ?
Francuska
1732
Istanbul, Osmansko carstvo
Rabija Sultanija
1698
Mađarska
1732
Istanbul, Osmansko carstvo
Mihrišah valide sultanija
1745
Đenova, Italija
16. oktobar 1805
Istanbul, Osmansko carstvo
Ajše Sine sultanija
Enjoying Coffee Pera Museum 2 b.jpg 1761 11. decembar 1828
Istanbul, Osmansko carstvo
Nakšidil sultanija
Nakshidil-1808.jpg 1768
Martinik
22. avgust 1817
Istanbul, Osmansko carstvo
Bezmijalem sultanija
1807 6. novembar 1853
Istanbul, Osmansko carstvo
Sultanija Pertevnijal
1812 5. februar 1883
Istanbul, Osmansko carstvo
Sultanija Ševkefza
12. decembar 1820. 17. septembar 1889
Istanbul, Osmansko carstvo
Tirimujgan sultanija
16. avgust 1819
Čerkezija, Osmansko carstvo
2. novembar 1853
Istanbul, Osmansko carstvo
Gulcemal sultanija
1826 1851 ili 29. decembar 1895.
Sultanija Guluštu
1831
Abhazija, Osmansko carstvo
1861
Istanbul, Osmansko carstvo
Rahime Perestu sultanija
1840
Čerkezija, Osmansko carstvo
1904
Mačka, Osmansko carstvo
Hajrandil sultanija
2. novembar 1846
Kars, Osmansko carstvo
26. novembar 1898
Ortakoj, Osmansko carstvo