Krnjeuša

Izvor: Wikipedia
Krnjeuša
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Opština/Općina Bosanski Petrovac
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 958
Geografija
Koordinate
Krnjeuša na karti BiH
Krnjeuša
Krnjeuša
Krnjeuša (BiH)
Ostali podaci


Koordinate: 44° 41′ 24" SGŠ, 16° 13′ 37" IGD

Krnjeuša je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Bosanski Petrovac koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 958 stanovnika.[1]

Geografija[uredi - уреди]

Krnjeuša se nalazi na visoravni koju čine kraška polja između planinskog masiva Grmeča i okolnih planina (Osječenica, Klekovača, Plješivica), a koja se proteže pravcem Bihać-Ključ, sa nadmorskom visinom između 500 i 600 metara. Krnjeuša je od Bosanskog Petrovca udaljena nešto više 20 km, kao i od Bosanske Krupe, dok je od Bihaća udaljena nešto manje od 40 km. Kroz naselje Krnjeušu prolazi put M 14.2, koji je uglavnom nije asfaltiran, a koji povezuje Bosanski Petrovac i Bosansku Krupu. Lokalnim putem u dužini od 8 km, kod naselja Vrtoče, Krnjeuša je povezana sa putem AVNOJ-a (Bihać-Jajce).

Istorija[uredi - уреди]

U zaseoku Lastve kraj Krnjeuše postoje "gradine" koje pripadaju antičkom dobu. Prilikom iskopavanja nađeni su predmeti iz bronzanog i željeznog doba (ulomci keramike, privjesak, željezno koplje, bronzana fibula na baglamu)[2].

Tragovi rimskog naselja iz 2-3 vijeka, nalaze se iznad sadašnjeg pravoslavnog groblja, sa ostacima rimske arhitekture i opeke. Odavde potiče više stela i ulomaka stela. To su ploče od vapnenca sa natpisima na latinskom jeziku ukrašenim ornamentima.[3].

U samom groblju vidljivi su tragovi srednjovjekovne crkve orijentisane istok-zapad, dimenzija 14x8m, i nekropole. Ovdje su sačuvana i dva stećka koja su iz srednjeg vijeka.

Stanovništvo se na područje Krnjeuše u većem broju počelo doseljavati nakon povlašenja Turske iz Dalmacije i Like (Bošnjaci) dok su Hrvati i Srbi to učinili nakon povlačenja Turske i dolaska Austro - Ugarske 1878 godine.

Tragični događaji, prepuni zločina, zadesili su ovo selo 1941. godine, nakon njegovog ulaska u sastav Nezavisne države Hrvatske. Stradali su i Srbi i Hrvati samo zato što su pripadnici druge nacije a u zavisnosti od situacije na terenu i trenutnog odnosa snaga, zbog naizmjenične vlasti NDH, Talijana, Nijemaca, partizana i četnika.

Stanovništvo[uredi - уреди]

Nacionalnost 1991.
Srbi 931
Muslimani 0
Hrvati 4
Jugosloveni 13
ostali 10
Ukupno 958

Privreda[uredi - уреди]

Krnjeuša, sa okolnim selima, u periodu posle 2000. godine, ima 500-1000 stanovnika, povratnika srpske nacionalnosti, koji se pretežno bave poljoprivredom. U mestu je bila razvijena prerada drveta, još od pre Drugog svetskog rata. Nakon ratnih dešavanja u ratu 1992-1995. godine, industrijska postrojenja, pilana i fabrika nameštaja „Fana“ su devastirane.

Reference[uredi - уреди]

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 
  2. Starine iz okoline Bosanskog Petrovca -Vejsil Ćurčić, Glasnik Zemaljskog muzeja u Sarajevu, godina 1902.
  3. Antiqvi Homines Bosnae -Prof. dr. Salmedin Mesihović, Filozofski fakultet Sarajevo, 2011

Literatura[uredi - уреди]

Vanjske veze[uredi - уреди]