Klekovača

Izvor: Wikipedia
Klekovača
Klekovača
Klekovača
Nadmorska visina 1962 m (Velika Klekovača)
Države  Bosna i Hercegovina
Venac Dinarske planine
Klekovača na karti BiH
Klekovača

Klekovača je krečnjačka planina (u stvari, šumovita visoravan) u zapadnom dijelu Bosne sa najvišim vrhom Velika Klekovača (1962 -{m}-). Klekovača je najviša planina ovog dijela BiH. Okružuju je Srnetica (1375 -{m}-), Grmeč (1604 -{m}-), Osječenica (1791 -{m}-), Lunjevača (1706 -{m}-) i Crna Gora (1650 -{m}-).

Klekovača se nalazi na teritoriji Federacije BiH, jugoistočno od Bihaća, a prvo bliže mjesto Republike Srpske je Drinić. Granica entiteta ide preko vrha Velika Klekovača i spušta se klekovačkim grebenom do Male Kelokovače. Sjeverna strana pripada opštini Drinić, a južna Drvaru.

U sjeverozapadnom dijelu planine, prema planini Osječenici, nalazi se se sedlo (prevoj) Oštrelj na 1 033 -{m}- nadmorske visine. Preko Oštrelja vodi put Bosanski Petrovac-Drvar-Knin. Nedaleko od vrha Velika Klekovača nalazi se Lomska prašuma.

Na Klekovaču se može penjati s više strana, a postoji i alternativa između Male (1413 -{m}-) i Velike (1962 -{m}-) Klekovače.

Visoka i gusta četinarska šuma raste do nadmorske visine od oko 1500 -{m}-, a potom prelazi u rjeđu bukovu šumu. Sam vrh Klekovače obrastao je klekom, niskim rastinjem, pa se pretpostavlja da je po njemu planina i dobila ime.

Na Klekovači se može pronaći i rijetka alpska biljka runolist (Leontopodium alpinum). Rijetka ljekovita biljka žuta lincura pretjeranim branjem gotovo je iskorijenjena.

Literatura[uredi - уреди]

Jovan Đ. Marković: Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije, Svjetlost, Sarajevo, 1988.

Vanjske veze[uredi - уреди]