Đuro Đaković

Izvor: Wikipedia
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Đuro Đaković. Za tvrtku koja nosi njegovo ime, pogledajte Đuro Đaković Holding d.d..
Đuro Đaković

Đuro Đaković (1886. - 25. travnja 1929.) je bio politički radnik, jedan od najistaknutijih boraca radničke klase i KPJ.

Životopis[uredi - уреди]

Rodna kuća Đure Đakovića u Slavonskom Brodu.

Kao metalski radnik u Sarajevu, već je 1905-06. sudjelovao u prvim radničkim štrajkovima u Bosni, a 1910. bio istaknut omladinski rukovodilac u Sarajevu; po izbijanju Prvog svjetskog rata 1914. godine zbog istupanja protiv rata je uhićen i od strane vojnog suda kao "veleizdajnik" osuđen na smrt. Kasnije je amnestiran i upućen na prisilni rad.

Organizirao je veliki štrajk građevinara 1919; bio je član Centralne uprave Saveza metalaca za BiH i uprave Glavnog radničkog saveza BiH.

Jedan je od osnivača SRPJ(k) u BiH, a 1920. izabran je u Centralno partijsko veće KPJ u Ustavotvornoj skupštini, 1919-20. funkcioner klasnih revolucionarnih sindikata;

Organizirao je veliki štrajk husinskih rudara;

Godine 1921. bio je delegat KPJ na Trećem kongresu Kominterne u Moskvi. Više puta je bio hapšen, mučen i proganjan, a 1922-26. godine interniran u rodno mjesto;

Po odlasku u Zagreb, 1926. postao je sekretar Oblasnog odbora Saveza metalaca Hrvatske.

Bio je jedan od najistaknutijih boraca protiv frakcija u vrhovima KPJ; 1927-28. bio je na Lenjinovom sveučilištu u Moskvi, a u zemlju se vratio kao opunomoćenik Kominterne za sprovođenje Otvorenog pisma upućenog članovima KPJ. Na Četvrtom kongresu KPJ u Drezdenu 1928. postao je organizacijski sekretar CK KPJ.

Kao veliki protivnik šestosiječanjske diktature u travnju 1929. je uhićen u Zagrebu, mučen, odveden na jugoslavensko-austrijsku granicu i ubijen 25. travnja 1929. godine zajedno s Nikolom Hećimovićem, sekretarom Crvene pomoći.

Poslije 20 godina kosti su mu svečano prenijete u Beograd 25. travnja 1949. godine i sahranjene u grobnicu na Kalemegdanu pored posmrtnih ostataka Ivana Milutinovića, Moše Pijade i Ive Lole Ribara.

Njegov sin Stjepan Đaković je također bio aktivan član KPJ.

Đuro Đaković Holding d.d., strojarska grupacija iz Slavonskog Broda, dobila je ime po njemu.