Willandra

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jezerska područja Willandra
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Lake Mungo.png
 Australija


Jezera Willandra na karti Australije
Jezera Willandra
Jezera Willandra
Lokacija jezera Willandra u Australiji
Registriran:1981. (5. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno i kulturno dobro
Mjerilo:iii, viii
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Jezera Willandra je naziv za skupinu fosilnih (isušenih) jezera i pješčanih formacija koji pokrivaju područje od 2.400 km² na jugozapadu australske pokrajine New South Wales. Ovo područje je prepoznato kao mjesto iznimne geološke vrijednosti, ali i kulturne vrijednosti jer se u njemu nalazi najstarije mjesto kremacije na svijetu. Zbog toga je jezersko područje Willandra upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji, ali i na popis australske prirodne baštine 2007. godine[1].

Jezera Willandra

Jezera su nastala kada ih je Bilabong potok prestao snabdijevati vodom, nakon čega su ostala kao slana jezera koja su se u roku od nekoliko tisuća godina potpuno isušila. Dok je još u njima bilo vode, na njihovim istočnim stranama počele su se stvarati pješčane dine čistog kvarcnog pijeska. One su savršene za čuvanje fosilnih ostataka, a 30 metara visoka glinena dina u obliku polumjeseca jezera Chibnalwood je najveća na svijetu.

Jezera Willandra čine jezera iz Pleistocena (na slici lijevo od sjevera prema jugu):

  1. Mulurulu jezero je posljednje koje se isušilo
  2. Willandra potok
  3. Garnpung,
  4. Leaghur,
  5. Mungo (u sklopu Nacionalnog parka Mungo), je mjesto pronalaska najstarijih ostataka homo sapiensa u Australiji, tzv. Mungo čovjek (star oko 68.-40.000 godina) , ali i najstariji kremirani ostaci na svijetu, tz. Mungo žena (stara oko 26.-40.000 godina).
  6. Arumpo,
  7. Chibnalwood
  8. Prungle jezera

Antropološki, ovo područje svjedoči o načinu života prvih ljudskih zajednica u vremenu prije posljednjeg ledenog doba. Naime, pored ljudskih ostataka pronađen je i mlinski kamen (star oko 18.000 godina, poput najstarijih s Bliskog Istoka) koji je služio za drobljenje klasja divlje trave kako bi se dobilo brašno, ali i kamini stari oko 30.000 godina.

U ovom području su pronađeni i fosili divovskih tobolčara, važni za proučavanje nestalih divovskih sisavaca.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Područje jezera Willandra na stranicama Ministarstva za okoliš, održivost, vode, stanovništvo i zajednice ((en)) Posjećeno 4. travnja 2011.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]

Koordinate: 34°00′S 143°00′E / 34.000°S 143.000°E / -34.000; 143.000