Modre planine

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Velike modre planine
Svjetska baštinaUNESCO
 Australija


Modre planine na mapi Australije
Modre planine
Modre planine
Lokacija Modrih planina u Australiji
Registriran:2000. (24. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:ix, x
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Modre planine (engleski: Blue Mountains) je planinsko područje u New South Walesu, Australija, površine od 11.400 km². Ono čini sjevernu granicu šireg gradskog područja Sydneya, od čijeg središta je udaljeno oko 50 km[1]. Modre planine se protežu zapadno od rijeke Nepean, sve do rijeke Coxs[2].

Panorama Modrih planina s Echo Pointa, Katoomba
Panorama Modrih planina s Echo Pointa, Katoomba

Modre planine svoje ime duguju šumi eukaliptusa koja ga prekriva. Naime, kada se temperatura digne, eterična ulja plavog eukaliptusa (Eucalyptus saligna) isparavaju i raspršuju se u zraku tako da ne dopuštaju prodor vidljive svjetlosti, osim plavog spektra koja je najprodornija jer ima najnižu frekvenciju. Zbog toga promatračima krajolik Modrih planina izgleda okupan u plavoj boji[3].

Modre planine se uglavnom sastoje od pješčane visoravni koja je ispresjecana klancima dubokim i do 760 metara. Prosječna visina planina je od 100 do 1300 metara nadmorske visine. U ovom području obitava oko 160.000 stanovnika, a sjedište lokalne uprave se nalazi u gradovima City of Blue Mountains, City of Hawkesbury, City of Lithgow i Oberonu.

Veći dio ovog područja je uklopljen u tzv. "Velike modre planine" u kojem se, na 10.300 km², nalazi sedam zaštićenih nacionalnih parkova i jedan park prirode. Velike modre planine su upisane na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji 2000. godine kao jedinstven primjer evolucijske prilagodbe šume eukaliptusa nakon što se Australijski kontinent odvojio od Gonvane. Velika ekološka raznolikost Australije se odražava i u velikom broju vrsta eukaliptusa koji rastu na ovom području, njih 99. To čini 10% viših biljaka na kontinentu, među kojima je i veliki broj ugroženih (120 vrsta), endemskih (114 vrsta) i evolucijskih relikta, kao što je Australski stribor koji raste na nekoliko mikrolokacija.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Gregory's New South Wales State Road Map, Karta br. 220., 11th Edition, Gregory's Publishing Company
  2. Chris Cunningham, The Blue Mountains Rediscovered, Kangaroo Press, 1996., str.33.
  3. Područje Modrih planina Arhivirano 2008-09-08 na Wayback Machine-u (jap.) Posjećeno 2. travnja 2011.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]