Nacionalni park Kakadu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nacionalni park Kakadu
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Kakadu 2431.jpg
 Australija


Nacionalni park Kakadu na karti Australije
Nacionalni park Kakadu
Nacionalni park Kakadu
Lokacija NP Kakadu u Australiji
Registriran:1981. (6. zasjedanje)
Prošireno 1987. i 1992.
Vrsta:Prirodno i kulturno dobro
Mjerilo:i, vi, vii, ix, x
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Nacionalni park Kakadu je nacionalni park koji se nalazi 171 km istočno od grada Darwina u australskoj pokrajini Sjeverni teritorij. Smješten je u području Aligatorskih rijeka i pokriva područje od oko 19.804 km²[1], tj. 200 km u pravcu sjever-jug i 100 km u pravcu istok-zapad[2]. Nazvan je po pogrešnom izgovoru naziva za aboridžinski jezik Gagadžu kojim govore domoroci u sjevernom dijelu parka.

Nacionalni park Kakadu je osnovan 1981. godine, a zbog svoje jedinstvene flore i faune velike bioraznolikosti, ali i kulturnih vrijednosti za autohtono domorodačko stanovništvo, prepoznat je kao jedan od najljepših u Australiji. Zbog toga je 1981. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji.

U parku se nalaze neke od najstarijih i najvećih kolekcija prapovijesnih petroglifa na svijetu (starih i do 40000 godina), koje su dokaz povezanosti domorodačkog stanovništva s ovim okolišem. Domoroci su na njima prikazali vjerovanje o nastanku svijeta kojeg su stvorili njihovi "duhovni preci". Oni su naime u svojim putovanjima stvorili ovaj krajolik, biljke i životinje, te su naučili domoroce ( Bininj / Mungguy) kako da žive u skladu s prirodom.

Park je također izrazito slikovit s grubom pješčenjačkom visoravni koja se nastavlja u velika područja pod šumama i prostranim močvarama. Kroz park, gotovo u cijelosti, prolazi velika tropska rijeka South Aligator River, u čijoj okolici se izmjenjuju svi ekosustavi australskog poluotoka Top End. Njegova flora je najraznovrsnija u sjevernoj Australiji s 46 ugroženih i rijetkih vrsta i 9 endema. Zbog jedistvenog krajolika ovo područje je dom za trećinu vrsta ptica i četvrtinu vrsta slatkovodnih riba Australije, ali i 55 vrsta termita i 200 vrsta mrava (10% svjetskih vrsta), kao i veliki broj vrsta malih sisavaca. Također je važno mrijestilište za dvije vrste ugroženih reptila, morskog krokodila i dugonose kornjače.

U duhu očuvanja tradicija i kulturne baštine parka, pored prirodnih ljepota, uprava parka je povjerena Aboridžinima, ali i zaposlenicima "Parkova Australije", koji djeluju zajedno.

U parku djeluje i Rudnik uranija Ranger koji je najveći rudnik uranija na svijetu.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Otprilike veličina Slovenije, polovica Švicarske ili trećina Tasmanije
  2. "Kakadu National Park Northern Territory, Australia" Arhivirano [greška s datumom] (2)[nepoklapanje datuma], na Wayback Machine-u Na stranicama IUCN-a (PDF) (en) Posjećeno 3. travnja 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Koordinate: 13°12′40″S 132°15′44″E / 13.211°S 132.2623°E / -13.211; 132.2623