Ningaloo obala

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ningaloo obala
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Exmouth caperange beach.jpg

 Australija

Ningaloo obala na karti Australije
Ningaloo obala
Ningaloo obala
Lokacija Ningaloo obale u Australiji
Registriran: 2011. (35. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, x
Ugroženost: ne
Referenca: UNESCO

Ningaloo obala (engleski: Ningaloo Coast) je svjetska baština u Indijskom oceanu, u australskoj pokrajini Gascoyne (Zapadna Australija), oko 1600 km sjeverno od Pertha. U njenih 604,500 hektara zaštićenog područja nalazi se više rezervata prirode i drugih zaštićenih područja (njih 21) od kojih je najznamenitiji Ningaloo koraljni greben koji je dug 260 km, a kako se pruža uz samu morsku obalu (na oko 0,5–1 km) predstavlja najdulji koraljni greben takve vrste na svijetu[1]. Greben je poznat po velikoj sezonskoj koncentraciji kitopsina koje se tu hrane, ali i ostalim morskim životinjama kao što su 500 vrsta riba, 300 vrsta koralja, 600 vrsta mekušaca i brojnih drugih morskih beskralježnjaka.

God. 1987. Ningaloo obala je proglašena Pomorskim parkom, a 2011. godine upisana je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji kao dom mnogih morskih životinja kao što su kitopsine i morske kornjače poput Glavate želve.

Kopneni dio zaštićenog područja čini raskošan sustav krša, podzemnih špilja, vodenih potoka i prirodnih cjevovoda. U njima obitava veliki broj rijetkih vrsta, što svjedoči o važnosti njegove pomorske i kopnene bioraznolikosti.

U zaštićenom području od 705,015 hektara nalazi se više zaštićenih područja:

  • Prirodna skloništa: Bundegi, Murat, Lighthouse Bay, Jurabi, Tantabiddi, Mangrove, Lakeside, Mandu, Osprey, Winderabandi, Cloates, Bateman, Maud, Pelican, Cape Farquhar, Gnarraloo Bay, 3 Mile i Turtles;
  • Rezervati prirode: South Muiron, North Muiron i Sunday Island.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Ningaloo greben na earthobservatory.nasa.gov ((en)) Preuzeto 25. srpnja 2011.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]

Koordinate: 22°24′S 113°23′E / 22.40°S 113.39°E / -22.40; 113.39