Victor Vasarely

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Victor Vasarely
Vasarelijev rad u Pečuhu.

Viktor Vazareli (Victor Vasarely [viktɔʁ vazaʁəli], pravo ime Győző Vásárhelyi [ˈɟøːzøː vaːʃaːrhɛji]; Pečuh, 9. aprila 1906. – Pariz, 15. marta 1997.), francuski slikar, skulptor i grafičar mađarskog porekla.

Umetnik kojega se često naziva ocem Op umetnosti. Početkom 1930-ih se skrasio u Parizu gde je radio kao grafički umetnik. Tu je napravio svoj prvi značajni rad Zebra, koji se sastojao od zakrivljenih crnih i belih linija, pokazujući u koje smeru želi nastaviti stvarati. Zebra se danas smatra prvim delom u žanru Op umetnost.

Život i rad

[uredi | uredi kod]

Vazareli se rodio u Pečuhu i svoje detinjstvo je proveo u Budimpešti a od 1919. godine je rastao u Slovačkoj u Piešťanyma. Od 1925. godine je studirao na medicinskom fakultetu u Budimpešti ali od 1928. godine je stupio na grafičku školu u Budimpešti koja se nazivala „budimpeštski bauhauz“ i koja je postojala od 1938. godine ali iz finansijskih razloga nije mogla da da sve ono što i Bauhauz i umesto toga su bili usredsređeni na tipografički dizajn i primenjenu grafiku.

1929. godine je Vazareli naslikao svoje slike Modru studiju i Zelenu studiju a godinu dana kasnije se oženio sa svojom koleginicom Klar Spiner sa kojom je kasnije imao dvoje dece. U Budimpešti je radio u društvu za izradu kugličnih ležajeva i pravio plakate. U to vreme Vazareli je postao grafički dizajner i umetnik slikanja plakata koji je kombinovao uzorke i organske slike.

Vazareli je napustio Mađarsku i otputovao za Pariz i tu radio kao grafički umetnik od 1930. godine. Želeo je da tu osnuje školu nalik na „budimpeštanski bauhauz“ i za tu priliku je napisao nekoliko udžbenika. Posle drugog svetskog rata je u predgrađu Pariza otvorio alelje. Od 1961. godine se nastanio u Anet-sur-Marneu.

Za vreme sledeće tri desetgodišta je Vazareli stvorio svoj stil geometrijske apstraktne umetnosti. Radio je sa raznim materijalima i upotrebljavao samo minimalni broj boja. Umro je u Parizu 15. marta 1997. godine

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]