Trojanke

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Trojanke
Gravira smrti Astijanantove
Napisao:Euripid
ZborTrojanke
LikoviHekuba
Kasandra
Andromahja
Taltibije
Menelaj
Helena
Posejdon
Boginja
Radnjakraj zidina Troje

Trojanke (grčki: Τρωάδες, Trōades) je tragedija koju je napisao grčki dramatičar Euripid. Praizvedena je u Ateni godine 415. pne. te, iako joj je radnja smještena u mitsko doba trojanskog rata, većina historičara vjeruje kako je predstavljala Euripidov komentar aktualnih događaja vezanih uz peloponeski rat - skandalozno skrnavljenje gradskih hermi pred početak sicilijanske ekspedicije te atenski pohod na neutralni otok Melos prilikom koga je sve stanovništvo pobijeno ili bačeno u roblje.

Radnja počinje kada su Posejdon i Atena rešili da pogube Ahejce koji se spremaju na odlazak iz Troje. Žene, devojke i deca nalaze se u ahejskom taboru i čekaju svoju sudbinu. U pozadini glavnog šatora nalazi se zarobljena Hekaba. I dok ona i zarobljene Trojanke, koje sačinjavaju hor, jadikuju nad propašću Troje, dolazi glasnik Taltibije i javlja da je Kasandra dodeljena Agamemnonu, Andromaha Neoptolemu, a Hekaba Odiseju. Kasandra proriče šta čeka Agamemnona kod kuće i šta čeka Odiseja na povratku. Dolazi Andromaha sa sinom Astijanaktom, dovedena novom gospodaru i saopštava Hekabi da je Poliksena žrtvovana na grobu Ahilejevu. Gledajući Astijanatka, Hekaba izgovara poslednju nadu: on će biti osvetnik koji će ponovo dići Troju. Tek što je to izrekla, dolazi Taltibije po Astijanakta da ga, po Odisejevoj odluci, baci sa trojanskih zidova. Menelaj vodi Helenu na brod da je kod kuće po zasluzi kazni. Ona lukavo odbija od sebe krivicu, a Hekaba je pobija. Na kraju Troja gori, a ratnici vode roblje na lađe.

Moralna patnja Hekabina raste od prizora do prizora, dok se ne okrene u nepomirljiv gnev, koji izlazi na videlo u napadu na Helenu. Cela drama je jak protest protiv besciljno vođenog rata, te protiv savremenih političkih stremljenja koja su dovela do nesrećne sicilijske ekspedicije. Euripidu pripada slava što se usudio da stane na stranu Trojanaca.

Reference[uredi | uredi kod]