The Five Orange Pips

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Five Orange Pips"

Sidney Paget: "Oči su mu se nagele nad sjaj vatre"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1891.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Adventures of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena rujan 1887.
Klijent(i) John Openshaw
Zločinac/ci Ku Klux Klan

"The Five Orange Pips" (srpskohrvatski: Pet narančinih sjemenki) je jedna od 56 kratkih priča Arthura Conana Doylea o slavnom detektivu Sherlocku Holmesu. Priča je izvorno objavljena u Strandu u studenom 1891. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta, a danas je sastavni dio zbirke The Adventures of Sherlock Holmes.

Doyle je ovu priču stavio na sedmo mjesto od dvanaest, kada je navodio svoje najdraže priče. Ova priča specifična je i u tome što je jedna od samo dvije priče u kojima Holmesov klijent umire nakon što potraži njegovu pomoć. Druga priča je "The Dancing Men".

Slučaj[uredi | uredi kod]

Mladić iz Sussexa po imenu John Openshaw dolazi k Holmesu s prilično zanimljivom pričom - godine 1869., njegov ujak, pukovnik Elias Openshaw, iznenadno se vratio u Englesku nakon što je godinama živio kao plantažer na Floridi i služio u vojsci Konfederacije tokom građanskog rata. Kako nije bio oženjen, ujak Elias je dozvolio Johnu da živi s njim. Iako je John Openshaw imao gotovo sve slobode, imao je zabranu pristupati zaključanoj sobi u kojoj su se nalazile ujakove stvari. Isto tako, tokom ožujka 1883., stiglo je pismo iz Pondicherryja, u Indiji, naslovljeno tek s "K.K.K.", a koje je u sebi sadržavalo pet narančinih sjemenki. Neobični događaji su se nastavili. Papiri iz ujakove sobe su spaljeni, a sastavljena je i oporuka temeljem koje imanje pripada Johnu.

Ponašanje njegovog ujaka postalo je bizarno. Čovjek bi se ili zaključao i opijao ili bi šetao, potpuno pijan, urlajući s pištoljem u ruci. Dana 2. svibnja 1883. pronađen je mrtav u vrtnom jarku.

Dana 4. svibnja 1885., Eliasov brat, a Johnov otac, Joseph Openshaw, dobiva pismo iz Dundeeja s istim naslovom i instrukcijama da "papire" ostavi na sunčanom satu. Unatoč sinovim nagovorima, Joseph Openshaw odbija obavijestiti policiju. Tri dana kasnije, pronađen je mrtav. Jedini dokaz što ga John Openshaw može ponuditi Holmesu je isječak iz ujakovog dnevnika iz ožujka 1869. u kojem stoji kako su narančine sjemenke poslane trojici muškaraca - dvojica su pobjegla, a jedan je "dobio posjetu".

Holmes savjetuje svom klijentu da na sunčanom satu ostavi poruku kako su pukovnikovi papiri uništeni. Također, detektiv deducira kako je pošiljatelj pisma boravio na brodu i kako oznaka "K.K.K." označava Ku Klux Klan.

Sljedećega jutra, novine pišu kako je tijelo Johna Openshawa pronađeno u Temzi i kako svi dokazi upućuju na nesretan slučaj. Prateći trag brodova koji su bili na spomenutim lokacijama u navedeno vrijeme, Holmes dođe do brodice The Lone Star. Holmes tada pošalje kapetanu broda pet narančinih sjemenki i obavijesti policiju u gradu Savannah kako se na navedenom brodu nalate osobe tražene za ubojstvo. Ipak, brod nikada ne stigne na svoju destinaciju zbog oluje u kojoj je uništen.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]