The Adventure of the Beryl Coronet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of the Beryl Coronet"

Sidney Paget: "Uperio sam mu pištolj u glavu"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1892.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Adventures of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1890.
Klijent(i) Alexander Holder
Zločinac/ci Mary Holder, Sir Geoprge Burnwell

"The Adventure of the Beryl Coronet" (srpskohrvatski: Berilna dijadema) je jedna od 56 kratkih priča Arthura Conana Doylea o londonskom detektivu, Sherlocku Holmes. Izvorno objabljena u Strandu u svibnju 1892. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta, priča je pretposljednja od dvanaest priča koje sačinjavaju zbirku The Adventures of Sherlock Holmes.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Bankar Alexander Holder pozajmi £50,000 uglednom klijentu koji kao polog ostavi berlinu dijademu, jedan od najvrjednijih predmeta na svijetu. Holder smatra kako taj rijedak i vrijedan komad ne smije ostaviti u bankovnom sefu te ga, stoga, nosi kući sa sobom. Tokom noći, iz sna ga budi neobičan zvuk te se ustaje i pronalazi svog sina, Arthura, kako drži dijademu i pokušava ju, izgleda, saviti. Holderova nećakinja Mary također dolazi, probuđena, a kada vidi uništenu dijademu, izgubi svijest. Kada uvidi kako nedostaju tri berila, Holder odlazi do Sherlocka Holmesa, koji odluči prihvatiti slučaj.

Iako slučaj izgleda zloguko za Arthura, Holmes je uvjeren u njegovu nedužnost. Holmesu se postavlja niz pitanja na koje mora odgovoriti, a neuspješno rješavanje slučaja rezultiralo bi javnom sramotom za Holdera i nacionalnim skandalom. Holmes odluči ponovo analizirati sve dokaze što ih je Holder iznio, ali i otiske stopala u snijegu izvan kuće. Holmes u konačnici uspije riješiti slučaj, a Holder je izbezumljen kada sazna kako je njegova nećakinja Mary bila dio cijelog plana kojeg je orkestrirao poznati kriminalac, Sir George Burnwell, iako izgleda kako ona nije svjesna toga. Njih dvoje pobjegnu, ali Holmes je uvjeren kako će ih pravda dostići. Arthur je dopustio da smnja padnje na njega jer je bio zaljubljen u Mary, a dijadema je pukla kada se Arthur hrvao s Burnwellom kojemu je Mary dobacila taj komad nakita.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]