A Case of Identity

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"A Case of Identity"

Sidney Paget: "Piljio je u njega kao štakor u zamci"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1891.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Adventures of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena listopad 1890.
Klijent(i) Mary Sutherland
Zločinac/ci James Windibank

"A Case of Identity" (srpskohrvatski: Slučaj identiteta) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Premijerno objavljena u Strandu 1891. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta, ova je priča treća od dvanaest koje sačinjavaju zbirku The Adventures of Sherlock Holmes.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Slučaj se vrti oko gospođice Mary Sutherland, žene s prilično bogatim prihodima. Ona je zaručena za mirnog muškarca iz Londona, ali on iznenada nestaje. Iako prihvati slučaj, Holmes ostane prilično razočaran jer se slučaj, iako Watsonu i nije najjasniji, pokazuje prilično jednostavnim.

Zaručnik, Hosmer Angel, vrlo je specifičan tip - miran i prilično tajnovit o svom životu. Gospođica Sutherland zna jedino da radi u uradu, ali priroda njegovog posla joj nije poznata. Sva pisma koja joj šalje su otipkana na mašini, uključujući i potpis, a od nje zahtijeva da mu odgovore šalje preko lokalnog poštanskog ureda.

Vrhunac cijele priče zbiva se kada Angel napušta gospođicu Sutherland na oltaru, netom prije vjenčanja.

Uvažavajući sve izneseno, uključujući i opis gospodina Angela i činjenicu da se s gospođicom Sutherland nalazi samo kada je njezin mlađahni očuh, James Windibank, izvan zemlje, Holmes prilično brzo dođe do svog zaključka. Mašinom otipkano pismo ubrzo potvrdi njegove sumnje. Samo je jedna osoba mogla profitirati ovime - gospodin James Windibank. Holmes zaključi kako je "Angel" "nestao" tako što je izašao kroz druga vrata taksija.

Nakon što riješi slučaj, ipak, Holmes odbija svojoj klijentici kazati rješenje, smatrajući kako mu ionako neće vjerovati. Ovdje se Holmes može optužiti za neispunjavanje svoje profesionalne dužnosti - istrage slučaja i prezentiranje rješenja, s kojim klijent onda čini što hoće. Ipak, detektiv je gospođici Sutherland savjetovao da zaboravi "gospodina Angela", što je ona odbila, rekavši da će mu biti vjerna dok se ne pojavi, barem deset godina. Holmes zaključi kako će Windibank nastaviti s kriminalom i jednog dana završiti na vješalima.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]