Srebrni vunasti majmun

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Srebrni vunasti majmun
Brown Woolly Monkey2.jpg
Status zaštite
Status iucn3.1 VU.svg

Status zaštite: Osjetljivi (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Porodica: Atelidae
Rod: Lagothrix
Vrsta: L. poeppigii
Dvojni naziv
Lagothrix poeppigii
Schinz, 1844.
Silvery Woolly Monkey area.png
Rasprostranjenost srebrnastog vunastog majmuna

Srebrni vunasti majmun (lat. Lagothrix poeppigii) je vrsta primata iz roda vunastih majmuna koja živi u Brazilu, Ekvadoru i Peruu. Nastanjuje suptropske i tropske prašume. Latinski naziv je dobio po njemačkom biologu Eduardu Friedrichu Poeppigu.

Opis[uredi - уреди | uredi kôd]

Srebrni vunasti majmun je dug 46-65 centimetara, dok mu dužina repa iznosi 53-77 centimetara. Prosječna težina mužjaka je 7 kilograma, a ženke su sa svojih 4.5 kilograma znatno lakše. Krzno mu je gusto i vunasto, boja mu varira od crvenkasto smeđe do crne. Često ima srebrnast sjaj. Glava, ruke, noge i trbuh su crni, a prsa su crvenkasta, posebno u mužjaka. Rep je kao i kod svih vunastih majmuna uvijen radi lakšeg kretanja po drvećima. Osim što su teži, mužjaci imaju kraći rep, bolje razvijene očnjake, te čvoruge na glavi koje joj daju srcolik oblik.

Način života[uredi - уреди | uredi kôd]

Dnevna je životinja i vrijeme najčešće provodi na drvećima. Živi u skupinama sastavljenim od 10 do 45 jedinki različitog spola, koje se dijele u manje skupine pri potrazi za hranom. Ishrana se sastoji od plodova, sjemenki i listova, ali ponekad i kukaca te manjih kralježnjaka.

Mladi majmuni se rađaju svake dvije ili tri godine. Trudnoća traje 223-225 dana, te se najčešće rodi jedan mladunac. Nakon rođenja prianja uz majčina prsa, a nakon dva tjedna dolazi na njezina leđa. Majka za dijete brine oko godinu dana, kada ono postaje samostalno. Ženke su spolno zrele nakon četiri, a mužjaci nakon osam godina. Životni vijek je 25 godina.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]