Peruanski majmun pauk

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Peruanski majmun pauk
Status zaštite

Status zaštite: Ugroženi (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Porodica: Atelidae
Rod: Ateles
Vrsta: A. chamek
Dvojni naziv
Ateles chamek
(Humboldt, 1812.)
Rasprostranjenost peruanskog majmuna pauka

Peruanski majmun pauk (lat. Ateles chamek) je vrsta primata iz porodice hvataša. Živi u zapadnom Brazilu, istočnom Peruu i sjevernoj Boliviji. Staništa su mu nizinske kišne šume.

Izgled[uredi | uredi kod]

Tijelo peruanskog majmuna pauka poprilično je mršavo, a dugo je 70-100 centimetara. Težak je oko devet kilograma. Udovi su mu dugi i tanki, a rep je dulji od tijela, te na svom vrhu nema nikakvih dlaka. Krzno mu je crne boje.

Način života[uredi | uredi kod]

Dnevna je i arborealna životinja. Penje se brzo i okrento po granama koristeći svoj rep kao peti ud. Živi u skupinama unutar kojih je do 30 životinja. Te skupine u vrijeme potrage za hranom rastavljaju se u manje podskupine. Ishrana mu se uglavnom temelji na biljnim dijelovima, kao što su listovi, plodovi i cvjetovi, ali ponekad jede i manje životinje ptice, žabe, termiti i ličinke različitih kukaca.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Thomas Geissmann: Vergleichende Primatologie. Springer-Verlag, Berlin u. a. 2003, ISBN 3-540-43645-6.
  • Don E. Wilson, DeeAnn M. Reeder (Hrsg.): Mammal Species of the World. A taxonomic and geographic Reference. Johns Hopkins University Press, Baltimore MD 2005, ISBN 0-8018-8221-4.
  • Haugaasen, T., and Peres, C. Primate assemblage structure in Amazonian flooded and unflooded forests. American J of Primatology 67:243-258, 2005.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]