Smeđi majmun pauk

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Smeđi majmun pauk
BrownSpiderMonkey (edit2).jpg
Status zaštite
Status iucn3.1 CR.svg

Status zaštite: Kritično (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Porodica: Atelidae
Rod: Ateles
Vrsta: A. hybridus
Dvojni naziv
Ateles hybridus
I. Geoffroy, 1829.
Brown Spider Monkey area.png
Rasprostranjenost smeđeg majmuna pauka

Smeđi majmun pauk (lat. Ateles hybridus) je vrsta primata iz porodice hvataša. Živi u sjeveroistočnoj Kolumbiji i zapadnoj Venezueli, a najčešća njegova staništa su kišne šume. Kritično je ugrožena vrsta, prijeti mu izumiranje.

Izgled[uredi - уреди | uredi kôd]

Smeđi majmun pauk ima jako mršavo tijelo, a udovi su mu tanki i dugi. Tijelo je dug 45-50 centimetara, dok je rep dosta dulji sa svojih 75-80 centimetara. Masa tijela varira između sedam i deset kilograma, s tim da su mužjaci ponešto teži od ženki. Krzno je smeđe boje, dok su prednja strana tijela i unutrašnjost nogu sive do bijele boje. Ruke su duge i savijene poput kuke. Na krajnjem dijelu repa nema dlaka.

Način života[uredi - уреди | uredi kôd]

Dnevna je i arborealna životinja. Kreće se brzo i vješto među granama na različite načine. Živi u skupinama sastavljenim od dvadesetak životinja, koje se dijele na manje podskupine u potrazi za hranom. Prehrana je uglavnom sastavljena od različitih plodova, ali ovaj majmun nekad zna jesti i druge biljne dijelove, kao što su listovi.

Gestacija traje oko 225 dana, te njezin rezultat obično bude jedno mladunče, kojega majka doji oko godinu dana. Spolno zrelo postaje nakon četiri do pet godina.

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Thomas Geissmann: Vergleichende Primatologie. Springer-Verlag, Berlin u. a. 2003, ISBN 3-540-43645-6.
  • Don E. Wilson, DeeAnn M. Reeder (Hrsg.): Mammal Species of the World. A taxonomic and geographic Reference. Johns Hopkins University Press, Baltimore MD 2005, ISBN 0-8018-8221-4.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]

Wikispecies-logo.svg
Wikivrste ima informacije vezane uz: