Smeđi vunasti majmun

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Smeđi vunasti majmun
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Porodica: Atelidae
Rod: Lagothrix
Vrsta: L. lagotricha
Dvojni naziv
Lagothrix lagotricha
(Humboldt, 1812.)
Rasprostranjenost smeđeg vunastog majmuna

Smeđi vunasti majmun (lat. Lagothrix lagotricha) je vrsta majmuna iz roda vunastih majmuna koji je rasprostranjen u Kolumbiji, Ekvadoru, Peruu i Brazilu. Staništa su mu tropske prašume na nadmorskoj visini do 1400 metara.

Opis[uredi | uredi kod]

Smeđi vunasti majmun doseže visinu 50-70 centimetara, a težak je 7-9 kilograma. Ima gust i mišićav prehenzilni rep koji mu pruža potporu pri penjanju, jer živi na visokim drvećima čija visina doseže i do 35 metara. Dlaka mu je gusta i vunasta, te je tamnosmeđe boje. Na tamnom licu nema dlaka, glava mu je okrugla, a uši malene. Obrve su dosta guste i izražene. Spolni dimorfizam je izražen time što su mužjaci teži, te imaju bolje razvijene očnjake.

Način života[uredi | uredi kod]

Najčešće vrijeme provodi na drvetu, a kada je na tlu, kreće se na dvije noge. Dosta puno jede i ima poprilično raznoliku ishranu. Hrani se listovima, plodovima, sjemenkama, papratima, cvjetovima, nektarom, a ponekad i crvima. Inače živi u skupini sastavljenoj od 20 do 60 jedinki, ali prilikom potrage za hranom ta skupina se podijeli na manje koje idu na različita stabla u potragu.

Životni ciklus[uredi | uredi kod]

Sezona parenja može biti u bilo koje doba godine, iako preferira suha razdoblja. Najčešće se događa jednom u dvije godine. Zanimljiva je činjenica da je ženka ona koja traži partnera. Trudnoća traje otprilike 225 dana, te se najčešće rodi jedan mladunac kod kojeg je dlaka svjetlija nego u odraslih. Potom ga majka lizanjem čisti te odgriza pupčanu vrpcu.

Prvih mjesec dana provodi na majčinu trbuhu. Nakon toga oko godinu dana provodi u blizini majke. Mužjaci postaju spolno zreli sa 6, a ženke s 11 godina. Prosječan životni vijek ove vrste je 25 godina.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Thomas Geissmann: Vergleichende Primatologie. Springer-Verlag, Berlin u. a. 2003, ISBN 3-540-43645-6.
  • Don E. Wilson, DeeAnn M. Reeder (Hrsg.): Mammal Species of the World. A taxonomic and geographic Reference. Johns Hopkins University Press, Baltimore MD 2005, ISBN 0-8018-8221-4.
  • /www.bucknell.edu