Crnoglavi majmun pauk

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Crnoglavi majmun pauk
Status zaštite

Status zaštite: Kritično (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Porodica: Atelidae
Rod: Ateles
Vrsta: A. fusciceps
Dvojni naziv
Ateles fusciceps
Gray, 1866.
Rasprostranjenost crnoglavog majmuna pauka

Crnoglavi majmun pauk (lat. Ateles fusciceps) je vrsta primata iz porodice hvataša koji živi u Središnjoj i Južnoj Americi. Živi u vlažnim tropskim i subtropskim šumama na nadmorskoj visini do 2500 metara u Kolumbiji, Nikaragvi i Panami. Kritično je ugrožena vrsta, jedan je od najugroženijih primata uopće.

Izgled[uredi | uredi kod]

Kao i svi majmuni pauci ima dosta mršavo tijelo s dugim, tankim nogama i dugim repom. Tijelo je dugo 40-55 centimetara, dok je rep dug 60-85 centimetara. Prosječna težina je oko devet kilograma, a mužjaci su nešto veći i teži od ženki. Ruke su duge i kukaste, nemaju palca. Krzno mu je smeđe ili crne boje.

Način života[uredi | uredi kod]

Dnevna je životinja. Također je i arborealna; živi na drvetu, pa je vrlo vješt penjač. Živi u skupinama sastavljenim od 20 do 30 životinja, koje se u potrazi za hranom dijele u manje podskupine. Biljojed je, uglavnom se hrani plodovima i listovima.

Gestacija traje sedam ili osam mjeseci, a rezultat je obično jedna novorođena jedinka, koju majka doji oko 20 mjeseci. Spolno sazrijeva nakon četiri ili pet godina. Prosječan životni vijek ovog majmuna je 24 godine.

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]